V čekárně před ordinací klinického logopeda sedí maminka se synem. Ona má v ruce mobil a prohlíží si internet, kluk jezdí prstem po obrazovce tabletu. Nepromluví spolu ani slovo.

„To je typický obrázek posledních let. Kdysi jsem nemusela ani otevírat dveře ordinace, abych zjistila, zda v ní někdo čeká. Teď je v ní hrobové ticho," říká ostravská klinická logopedka Marie Rupcová.

S počátkem nového školního roku plní ordinace klinických logopedů nejvíce děti, které jdou do první třídy. Dyslalie, vývojová dysfáze, afázie, opožděný vývoj řeči. S těmito vadami se odborníci setkávají nejčastěji. A radí: Nesnažte se sami posuzovat poruchy vady řeči u svých potomků a ani je amatérsky napravovat. Následná nutná péče klinického logopeda tak bude o to delší a může dojít i ke zbytečnému odkladu školní docházky.

ZÁJEM ROSTE

Stačí ale nabídka pokrýt poptávku?

„O péči klinického logopeda je stále vyšší zájem. V poslední době pozoruji nárůst tak o třicet procent. Zvyšuje se počet dětí s poruchou autistického spektra," vypočítává klinická logopedka Zora Vaňková, která ordinuje v Ostravě- -Hrabůvce. Také ordinace Marie Rupcové je plná.

„Začínám o půl sedmé ráno a končím nejdříve v pět. Nechodím ani na oběd. Diář mám úplně plný. Vždy se rodičů, kteří chtějí se svým dítětem přijít, ptám, jak moc je okamžitá péče akutní," vysvětluje. Nové pacienty ale zatím hromadně nepřijímá. Podle jejích zkušeností je o logopedickou péči ještě větší zájem po zápisech do 1. třídy. „Učitelky při zápisu zjistí, jak na tom dítě s řečí a výslovností je. Pokud k odborníkovi dosud nedocházelo, pedagogové tlačí rodiče k tomu, aby ho navštívili co nejdříve," říká Marie Rupcová a dodává: „Nemůžu přijmout více pacientů, protože pokud má dítě těžké řečové vady, vývojové poruchy, neumí správně skládat věty, užívat například zvratná zájmena, náprava trvá dlouho, i několik let, nekončí s nástupem do školy. Měla jsem rekordmana, který ke mně docházel od svých čtyř let a končil ve druhém ročníku Vysoké školy báňské," popisuje Marie Rupcová.

Obě logopedky mají smlouvy s největšími regionálními zdravotními pojišťovnami, takže za péči rodiče dětí nemusejí v ordinacích platit. Ale některé pojišťovny uzavírat smlouvy s logopedy nad rámec nechtějí. „Mám velice šikovnou kolegyni v Novém Jičíně, která se opakovaně pokouší uzavřít smlouvy s některými pojišťovnami, ovšem marně. Přitom je v tomto oboru velmi vzdělaná, prošla mnoha kurzy a o její práci by byl velký zájem," posteskla si Marie Rupcová s tím, že by bylo ku prospěchu, kdyby se situace změnila.