"Už 380 výjezdů mají na kontě moravskoslezští profesionální a dobrovolní hasiči kvůli orkánu Sabine od nedělního do pondělního večera, přitom od 16 hodin jich přibyly v kraji už „jen“ tři desítky. Je to díky uklidnění poryvů větru. V tuto chvíli ještě nebylo ukončeno 11 takových výjezdů," uvedl k řádění živlu v kraji mluvčí Moravskoslezských hasičů Petr Kůdela krátce po půl sedmé večer s tím, že uklidnění poryvů větru se očekává až ve večerních hodinách.

Hasiči v okrese Frýdek-Místek tak mají dosud na kontě přes stovku výjezdů, kolem 60 v okresech Nový Jičín, Karviná a Opava a kolem 50 v okresech Ostrava-město a Bruntál.

Ilustrační snímek
Ve jménu Boha, pomozte! Důvěřivého křesťana z Ostravy obrala žena o 2 miliony

Nejčastěji se podle slov mluvčího krajských hasičů jednalo o odstraňování spadlých stromů a o provizorní upevnění či stržení uvolněné plechové střešní krytiny.

SPADLÉ STROMY

"V obci Morávka v Beskydech jednotka z Frýdku-Místku postupně odstraňovala letitou lípu (průměr kmene hodně přes metr), která skončila na rodinném domě a poškodila jej," uvedl dále Kůdela s tím, že podobně poškodil strom střechu rodinného domu v Raškovicích a ten už je také odstraněn.

Silný vítr zlomil strom, který spadl na střechu rodinného domu, 10. února 2020 v Morávce.Zdroj: Deník / Pavel Netolička

Smrk spadl také na dva zaparkované automobily v Ostravě-Bělském lese, hasiči jej již odstranili.

Profesionální hasiči ze stanice Ostrava-Zábřeh například odstraňovali v pondělí ráno uvolněnou střešní krytinu z římskokatolického kostela ve Staré Bělé – s pomocí automobilového žebříku (snímek níže): 

Odstraňování plechů z kostela v Ostravě-Staré Bělé v pondělí dopoledne.Zdroj: HZSMSK/Tomáš Lach

"V Havířově hasiči dopoledne zasahovali po pádu velké části rovné střechy na osm zaparkovaných osobních automobilů v ulici 1. máje (objekt je zřejmě v Majakovského ulici). Na zemi hasiči odklízeli trosky střechy z aut a na střeše připevnili volné části, pak se už do opravy střechy pustili pracovníci města," popsal dále Kůdela.

Následky Sabine v Havířově:

DOPRAVNÍ NEHODY

Bez účasti hasičů se neobešly hned ráno ani tři dopravní nehody, kde osobní automobily narazily do spadlých stromů.

"Evidujeme dva (doufám že lehce) zraněné řidiče. Nehody se staly ve Studénce (NJ), Dolních Tošanovicích (FM) a Hukvaldech (FM). Další zraněné v souvislosti s orkánem Sabine dosud moravskoslezští hasiči neevidují. V pondělí odpoledne ještě narazil kamion do spadlého stromu ve Staré Vsi nad Ondřejnicí, ale „pouze“ si prorazil kolo a po výměně mohl pokračovat dál. Bez zranění," dodal Kůdela.

ZÁSAHY V NOVÉM JIČÍNĚ

Například hned tři zásahy v průběhu několika minut prováděli novojičínští hasiči v pondělí před desátou hodinou dopolední v Novém Jičíně v ulici Dolní brána.

Zdroj: Ivan Pavelek

Nejprve odstraňovali z jednoho z domů visící kus plechu, z dalšího dobu sundávali plachtu s velkoplošnou reklamou, kterou vítr na několika místech odtrhl, nato připevňovali na budově České spořitelny uvolněný plechový pás.

Hasiči v okrese Frýdek-Místek tak mají dosud na kontě bezmála stovku výjezdů, podobně kolem 55 v okresech Nový Jičín, Karviná a Opava, v okrese Ostrava-město kolem 50, na Bruntálsku to bylo 38 výjezdů.

V Ostravě šlo k zemi i nové srdce

K zemi se v pondělí dopoledne poroučelo i dvoumetrové valentýnské srdce, které se koncem minulého týdne rozzářilo v Ostravě-Jihu - více zde

Valentýnské srdce i strom mají v obvodu Ostrava-Jih nebývalý úspěch již týden před samotným svátkem.
Valentýnské srdce se rozzářilo v Ostravě a láká davy nejen zamilovaných

Kvůli silnému větru byla v pondělí dopoledne přerušena i železniční doprava v kraji, například na trati Suchdol nad Odrou – Fulnek (přehled přehled přerušených traťových úseků z důvodu kalamity najdete na konci článku).

BEZ PROUDU

"V Moravskoslezském kraji řešíme 3 poruchy na vysokém napětí (oproti pěti v 5:30, takže už se podařily první opravy). Bez proudu je zhruba 300 odběratelů na Bruntálsku – v Ludvíkově, Karlově Studánce a Suché Rudné," uvedl před osmou hodinou ranní mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

ŠESTÝ DÍL Místa zločinu Ostrava bude plný akce. Na tematiku krádeže drahých vozů se filmaři museli poctivě připravit.
PODÍVEJTE SE: Šestý díl Místa zločinu Ostrava bude plný divoké střelby, honiček

"Na opravách pracujeme a snažíme se obnovit dodávky co nejdříve. Zrušili jsme všechny plánované opravy, abychom měli k dispozici maximální počet elektromontérů a techniků," doplnil dále.

Většina poruch by měla být odstraněna během dopoledne, další do večera. Závisí ovšem na vývoji počasí a síle větru…
Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení následkem silného větru.

Poruchy je možné nahlásit na naši bezplatnou kontaktní linku 800 850 860. Aktuální informace jsou zveřejněny také na webech www.cezdistribuce.cz a www.bezstavy.cz.

Sabine škodí i na Jesenicku

Řádění vichru se nevyhnulo ani Jesenicku. Většinou se jednalo o popadané stromy. Tisíce domácností se zde ale také ocitlo bez elektrického proudu.

Ilustrační foto.
Uhelné regiony půjdou do Bruselu společně

V Žulové a Lipové spadl strom na železniční trať, v Mikulovicích a Vápenné na elektrické vedení.

Tisíce lidí bez proudu

Podle mluvčího společnosti ČEZ bylo ráno po sedmé hodině bez proudu zhruba sedm tisíc odběratelů.

"Poruchy jsou hlavně na Jesenicku. V Mikulovicích, Supíkovicích, Bílé Vodě, Vidnavě, Žulové, na Rejvízu a dalších místech," upřesnil Vladislav Sobol.

Do rána foukalo zejména na Jesenicku. Nejsilnější nárazy větru přesáhly 25 metrů za sekundu, což je devadesát kilometrů za hodinu. V Jeseníku ráno silný vítr sroloval plechovou střechu, která hrozila pádem do ulice. 

"Nárůst výjezdů evidujeme od zhruba 4 hodiny. V tuto chvíli je to více jak 40 situací, převážně na Jesenicku. Nejedná se však o nějaký vážný mimořádný stav," informoval po osmé hodině ráno mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák. 

Online reportáž

STAV NA ŽELEZNICI

Situce se mění každým okamžikem i na železnici, zejména v Čechách. Například trať z Českých Budějovic směr Nové Údolí stojí, provoz vlaků byl úplně zastaven. Všechny směry z Českých Budějovic jsou neprůjezdné. 

3. Maškarní erotický ples, 8. února 2020 v Ostravě.
PODÍVEJTE SE: Takto se tančilo a řádilo na žhavém erotickém plese v Ostravě!

Webová stránka Českých drah už je opět funkční. Aktuální situaci tedy můžete sledovat zde: www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu.

Přehled přerušených traťových úseků z důvodu kalamity - 11:15
Severní Morava a Slezsko a Jesenicko - číslo trati + úsek):
322 Hnojník – Český Těšín, bezpečnost provozu – zásah HZS
277 Suchdol nad Odrou – Fulnek, silný vítr - bezpečnost provozu
323 Frýdek-Místek – Baška, najetí do stromu

Provoz byl již obnoven na tratích nebo traťových úsecích:
292 Jeseník - Lipová Lázně; strom bez najetí
295 Vápenná - Lipová Lázně; silný vítr - bezpečnost provozu
295 Velká Kraš - Žulová; strom bez najetí
277 Suchdol nad Odrou - Fulnek - bezpečnost provozu

Český hydrometeorologický ústav již v neděli odpoledne zvýšil varování proti bouři na extrémní. Tento stupeň nebezpečí platí pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj a Kraj Vysočina. Ovšem silný vítr dnes podle výstrahy ČHMÚ hrozí po celý den v celém Česku. Na Sněžce měl vítr ráno dosáhnout rychlosti dokonce až 180 kilometrů za hodinu - aktuální situaci v republice sledujeme on-line zde.