Je po poledni a my vstupujeme s fotografem do pavilonu slonů v ostravské zoo. Celé stádo slonů bylo přibližně před hodinou venku, kde si mladé sloní samičky užívaly sněhu, zatímco dospělé slonice se slunily v záři paprsků.

Nyní jsou všechny tři dospělé slonice se dvěma mláďaty a samcem zavřeni v pavilonu.

Obě matky jsou se svými slůňaty odděleně ve dvou největších kójích. Babička Suseela a otec slůňat Calvin jsou každý ve svém menším boxu. Mezi slony panuje vzrušení. Blíží se totiž nejoblíbenější část jejich dne.

Sprchování

„Sprchování hadicí si velmi užívají. Vynahrazuje jim to péči o kůži, kterou by jim ve volné přírodě věnovali ptáci. To že jim masírování tlakovou hadicí prospívá, dokazuje i to, že jsou všichni členové stáda hustě porostlí chlupy," říká Šárka Kalousková, mluvčí ostravské zoo, s tím, že sloni indičtí jsou také blíže příbuzní mamutům nežli sloni afričtí, proto mají i více chlupů.

Nejmladší sloní samička z ostravské zoo se narodila 4. února 2014. Letos slaví své první narozeniny.

Takové množství, jaké mají dospělí členové ostravského stáda, však nebývá zvykem. Černé husté ochlupení nejen na vrcholcích hlav a zad je krásně vidět právě po sprchování slonů.

Nejprve si vodu užívá samice Johti a její potomek Rashmi, které jsou chované v těsném kontaktu se svými ošetřovateli. To znamená, že veškerá udržba nohou, krmení a sprchování se děje bez bariér a jen za pomocí příkazů. Johti se válí po zemi, lehá si a slastně se nechává drbat vodou. Průběžně přitom obě dostávají pamlsky za to, že poslouchají.

„Péče o nohy je zejména u těch starších slonů velmi důležitá. V přírodě by se jim nohy přirozeně obrušovaly, v zoo jim s tím musíme dennodenně pomáhat," podotýká mluvčí Kalousková, zatímco sloni poslušně podávají ošetřovatelům jednu nohu za druhou.

Malá samička

Na řadu přichází Vishesh s roční samičkou. Malá se viditelně raduje, pobíhá po výběhu a nabírá vodu proudící z hadice do pusy. Ošetřovatel tentokrát stojí za bariérou a stříká po slůněti vodu. To se s rozběhem vrhá mezi kapky a zběsile si to šmáruje ve výběhu ze strany na stranu. Jeho matka poslušně čeká do poslední chvíle, než si slůně užije zpestření dnešního dne a ona dostane povel, že je na řadě.

„Většina povelů je v angličtině nebo v jazyku sanskrt. Jejich pravidelné používání je důležité pro upevňování vztahu s ošetřovateli a pro jejich zapamatování," dodává Šárka Kalousková.

Vidět slůně tak bezprostřední, vitální a nadšené je krásné a stojí to určitě za to, zajít se podívat ve všední den po 13. hodině do pavilonu slonů v ostravské zoo. Kéž by mu to takhle ještě dlouho vydrželo!

 
Jak šel čas s oslavenkyní. Pro zvětšení obrázku na něj klikněte.

Ošetřovatel slonů v Zoo Ostrava Daniel Zvolánek v rozhovoru pro Deník říká: 

„Pojmenování slůněte nevylučujeme"

O ostravské slony se stará už osmnáct let. Jeho „rukama" prošla jak stále prospívající samička Rashmi, tak krátce žijící sameček Sethi a nyní pečuje s ostatními ošetřovateli i o poslední sloní slečnu. Práce v pavilonu pojímá vše od sprchování slonů, ošetřování jejich nohou až po uklízení prostor a přípravu krmiva. To zahrnuje např. krájení zeleniny a ostatních dobrot, kterých denně sloni sní několik plných kyblíků.

Stále pracujete celé dny i noci jako tehdy, když se samička narodila?

Noční služby už nedržíme, protože mládě už vydrží celou noc bez příkrmů v podobě náhražky sloního mléka. Navíc má k dispozici v noci i pevnou stravu, kterou už taky zkouší a pojídá. Není tedy závislé už jen na náhražce a mixu kořenové zeleniny, ale pojídá sem tam i větvičky a kousky zeleniny či ovoce.

Dá se dosavadní vývoj samičky srovnat s tehdy roční Rashmi?

Když se Rashmi narodila, vážila odhadem přes sto kilogramů, což je pro slůně nadprůměrné. Druhá samička vážila před rokem o něco méně, ale Rashmi byla velké slůně. Váha ukázala u roční Rashmi tehdy téměř 600 kilogramů. Samička, kterou jsme v úterý vážili, má necelou půl tunu. U slůňat, kde se váha pohybuje v rozmezí několika metráků, nehraje pár desítek kilogramů rozdíl podstatnou roli.

Jak vnímáte zájem a ohlasy veřejnosti?

Předem bychom chtěli říct, že máme obrovskou radost z toho, že se samička dožila jednoho roku věku. Velkou narozeninovou oslavu ani žádný křest jsme nenaplánovali, protože je to s jejím vývojem velmi složité. Nevylučujeme však, že by v budoucnu mohla být nakonec pojmenována.

Plánuje ostravská zoo další sloní přírůstek?

Johti nebo Vishesh by mohly v budoucnu ještě zabřeznout. Zejména Johti, matku čtyřleté Rashmi, můžeme nechat v době říje spářit se samcem Calvinem. I dispozice pavilonu by ještě jedno slůně pojmuly. Slonice jsou v říji co čtvrt roku, tato možnost tedy stále je.