Pokud plánujete svatbu, nabízí vám letošní kalendář, abyste se vzali třeba 6. 6., 8. 8. nebo 10. 10. Všechny uvedené termíny připadají v letošním roce na sobotu.

SVATEBNÍ OBLEČENÍ I MENU

A pozor, abyste nepropásli svou šanci. Největší zájem je hlavně o termíny v letním období. Důkazem, že budoucí nevěsty a ženichové chtějí vypadat dobře a přípravu nepodceňují, je i vysoká návštěvnost veletrhu Svatba 2020 na ostravském Výstavišti Černá louka.

Sled Dogs skates (sněžné brusle) ve Skalka family park, 2. února 2020 v Ostravě.
Sněžné brusle v Ostravě zažívají boom. Už jste vyzkoušeli hit zimy Sled Dogs?

Ten o prvním únorovém víkendu nabízí nejen krásné šaty pro nevěsty, obleky pro ženichy či bohaté kolekce snubních prstenů, ale také přehlídky svatební a společenské módy, svatebních účesů a líčení.

Veletrh Svatba na Černé louce, 1. února 2020 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Veletrh Svatba už v první den jeho konání přilákal i mnoho párů, které si brzy plánují říci své ano. Ti, kdo návštěvu veletrhu nestihli v sobotu, mají šanci i v neděli 2. února od 10 do 16 hodin.

Svatební salon Vanessa z Havířova nabízí své služby už šestnáctým rokem. „Trendy v módě i představy nevěst o svatebních šatech se mění. Letos je patrný příklon k tomu, aby svatební šaty byly vzdušné a volné s krajkou nahoře. Nevěsty upřednostňují odstín barvy šampaň. Případně jemný nádech pudru nebo lososa. Některé nevěsty si vybírají i kombinaci barvy bílé a červené. Měli jsme i motorkářskou svatbu. Vždycky je to o tom, v jakém stylu je ta svatba vedena,“ říká Jarmila Mátová z už zmíněného svatebního salonu.

MÓDA I PRO ŽENICHY

Ivana Krásná ze Značkové prodejny Koutný v Ostravě říká, že i nastávající ženichové chtějí vypadat dobře.

„Hodně z nich si vybírá obleky v různých odstínech modré barvy. Našim zákazníkům nabízíme asistovaný prodej. Zjišťujeme, jak má svatba vypadat, co bude mít na sobě nevěsta i další věci. Tak, aby spolu novomanželé ladili,“ vysvětluje Ivana Krásná.

Veletrh Svatba 2020 na Černé louce, 1. února 2020 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Ston

Veletrh Svatba na Černé louce, 1. února 2020 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

To, že novomanželé plánují stále více ve venkovním prostředí, potvrzuje i Ilona Kusynová z Květinové a dárkové síně Sluníčko v Dolním Benešově.

„Proto budoucí manželé plánují své sňatky na letní měsíce. Letos bude hodně svateb v červnu, červenci a srpnu. Přání, jak by měla vypadat květinová výzdoba i samotná svatební kytice se různí. V trendu je ale zeleň a také luční kvítí,“ upozornila Ilona Kusynová.

Markéta Palowská
Etnografka Markéta Palowská: O Boženě Němcové ještě zdaleka nevíme vše