O rozhodnutí ukončení KACPU Na Černé louce hovořil po zasedání Krizového štábu Moravskoslezského kraje hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. „Problémem je, že KACPU na Černé louce je poměrně velké a má poměrně velké náklady, takže jsme se dohodli, že toto velké KACPU v průběhu září uzavřeme a vytvoříme nové KACPU v prostorách, které budou menší, efektivnější, a co je důležité, chceme, aby všechny služby, které jsou potřebné, byly na jednom místě,“ uvedl Ivo Vondrák a zdůraznil, že nechtějí, aby zhruba padesát uprchlíků, kteří se denně registrují, pobíhalo mezi pojišťovnami, policií a těmi, které zajišťují ubytování.

Večerní požár v centru Ostravy.
Večerní zásah v centru Ostravy: hasiče zaměstnal požár ve vybydleném objektu

Moravskoslezský hejtman dodal, že k vytvoření nového centra pomoci chtějí využít na ulici Dr. Malého prostory které kdysi patřily Vysoké škole báňské Ostrava. „Z těch důvodů, že tam můžeme zajistit místo pro zástupce pojišťovny, zástupce hasičů a jsou tam i lůžkové kapacity. Takže to pořád bude stát nějaké peníze, ale považuji to za lepší z pohledu bezpečnosti i zajištění důstojného způsobu registrace pro tyto lidi,“ doplnil Ivo Vondrák.

Hejtman rovněž upozornil, že v poslední době uprchlíků z Ukrajiny mírně přibývá. „Těžko říci, proč. Asi tím, jak se vyvíjí boje na Ukrajině, možná je to tím, že se někteří přidali ke svým rodinám. Stále ale nevíme, kolik tady přesně těch uprchlíků je. Stav evidence se, bohužel, zatím nezměnil,“ poznamenal Ivo Vondrák.

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově.
Z Ostravy do Varšavy i v zimě! Poláci už začali prodávat letenky

V současné době je v Moravskoslezském kraji ubytovaných 6981 lidí, kraj má prozatím stále volné ubytovací kapacity – zhruba tři tisíce míst. „Vyplatili jsme dvaadevadesát milionů korun jako kompenzační příspěvky těm, kteří Ukrajince ubytovávali, celkové náklady kraje na pomoc Ukrajincům přesahují třicet milionů korun. Kraj zatím nic nedostal, ale předpokládáme, že bude dotační program, který by měl ty náklady uhradit,“ řekl Ivo Vondrák s tím, že ze svého rozpočtu kraj rovněž hradí kurzy českého jazyka, o které je mezi uprchlíky zájem, takže se v nich bude pokračovat.

V současné době je v Moravskoslezském kraji registrováno asi 22 871 lidí z Ukrajiny.