„Pokud nám to (příspěvek na bydlení) sníží, budeme si to muset hradit ze svého, a stejně skončíme na ulici," rozčiloval se třiačtyřicetiletý Julius Kala z Ostravy, toho času klient ubytovny na Čujkovově ulici v Zábřehu. Poté, když si z úst ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka na tiskové konferenci k akcím v rámci ostravských Dnů proti chudobě vyslechl, že novela zákona o hmotné nouzi chystá regulaci výše nájemného na ubytovnách pro chudé, už neudržel emoce na uzdě.

A i když v ubytovně za lůžko zaplatí něco přes čtyři tisíce měsíčně a jeho měsíční příjem tvoří jen dávky v hmotné nouzi ve výši 3400 korun měsíčně, na ubytovnu nedá dopustit. „Kde bychom jinak spali?," krčí rameny.

Podle svých slov už se od roku 2003 protlouká, jak se dá. Do Ostravy přišel z Vítkova. Od známého se dozvěděl, že zde může najít bydlení také v zařízeních Armády spásy nebo Charity. Tak se sebral a jel.

Chudých lidí přibývá

„Kdyby ty organizace nebyly, spíme venku v dešti a mraze. Tak mám za 40 korun aspoň nocleh a polívku s chlebem," popisuje své zkušenosti i z těchto zařízení.

Chudých lidí přibývá, a nejen v krajském městě. Početně narůstají skupiny rodin s dětmi a seniorů, kteří jsou chudobou ohroženi. A nejvíce se děsí ztráty bydlení. Vyplynulo to ze dvou výzkumů, které provedla Fakulta sociálních studií Ostravské univerzity.

„Podle údajů statistického úřadu ke 30. červnu tohoto roku má 72 600 seniorů exekuci na důchod. Půjčují si u nebankovního sektoru na to, aby přežili a nepřišli o bydlení. Paradoxem přitom je, že v EU je kolem 11 milionů volných bytů. I v Ostravě. To je velká tragédie," říká Oldřich Chytil, děkan fakulty. A dodává, že na podobné výzkumné projekty se peníze shánějí velmi těžko. „Politici nechtějí, aby jim společenské vědy nastavovaly zrcadlo," dodává.

Stačí ztráta zaměstnání…

Cyklus akcí Dnů proti chudobě, které organizují zdejší Charita a Armáda spásy v Ostravě, začal už minulý týden.

Mají upozornit na to, že do sítě chudoby může spadnout prakticky kdokoli. Stačí ztráta zaměstnání, úmrtí partnera, nezájem rodiny, pobyt ve vězení, ale třeba i výrazný pokles příjmů při odchodu do důchodu. Důvody jsou různé… I na to chtějí organizátoři ukázat.

I tento týden se konají akce pro různé cílové skupiny odborný seminář, ekumenické setkání v hospici či posezení klientů charitního domu u společného ohně. Celý cyklus vyvrcholí happeningem na Masarykově náměstí ve středu. Představí se zde poskytovatelé nejrůznějších sociálních služeb.

Do pátku pak bude probíhat potravinová sbírka. Lidé mohou přinášet trvanlivé potraviny do potravinové banky. Ostravská se nachází v ulici Hasičská 550/50 v Hrabůvce. Zapojí se do ní také 84 příspěvkové organizací města i kraje.