Primátor Ostravy Tomáš Macura kvůli své kritice Andreje Babiše vystoupil z hnutí ANO, které žádalo jeho vyloučení, a během následujících měsíců předá funkci svému nástupci. Ten vzejde z osmnácti zastupitelů hnutí ANO, jehož zastupitelský klub má a nadále bude mít 21 členů (primátor Macura a jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová a Kateřina Šebestová na své funkce rezignují, členy klubu však zůstanou, pozn. red.).

Zleva Zuzana Bajgarová, Tomáš Macura, Kateřina Šebestová.
PŘEHLEDNĚ: Proč vedení Ostravy končí? Jak šel čas s rebely z hnutí ANO

Deník se rozhodl veřejnosti přiblížit možné kandidáty a zeptal se jich nejen na to, zda budou o funkci sami usilovat, ale i jak zpětně vnímají rozhodnutí Tomáše Macury, kdo ze zastupitelů by jej mohl nahradit, jaké by měly být priority nového primátora či primátorky a zda by měl navázat na práci stávajícího primátora nebo přijít i s novým pohledem.

Takto situaci vidí někdejší ostravský radní a dnes zastupitel města a současně dlouholetý starosta Ostravy-Jihu Martin Bednář:

Martin Bednář, starosta obvodu.Martin Bednář.Zdroj: ÚMOb Ostrava - Jih„Vzhledem k tomu, že se pravidelně setkávám s občany, vím, že nejen voliči hnutí ANO změnu na postu primátora žádají. Osobně vidím v aktuálním zastupitelském klubu ANO v Ostravě minimálně 7 osobností, které se mohou úřadu ujmout. Přál bych si primátora, který dokáže prosazovat společné a potřebné vize, dbá na různorodé potřeby obyvatel města. Vize by měly být diskutovány jak s obyvateli, tak se zastupiteli města napříč politickým spektrem, ale i s členskou základnou a městskými obvody, neboť zvláště ty větší stále nemají dostatek financí ani na údržbu svěřeného majetku, natož na větší projekty. Je nutno otevřít i obtížné a nepopulární otázky, zda máme být i nadále nejlevnějším městem ve vztahu ke službám, které poskytujeme a v jaké kvalitě. Osobní ambice zde tedy nejsou ty nejdůležitější. Sám prosazuji svolání oblastního sněmu, který určí další optimální postup a navrhne vhodného kandidáta na primátorský post. Pro mne je důležitou a zároveň srdeční záležitostí pokračování rozvoje obvodu Ostrava-Jih.“