První pobočka restaurace L’Osteria se zákazníkům otevřela v roce 1999 v Německu, odkud franšíza pochází. Třetí pobočka v Česku se milovníkům italské kuchyně otevřela v druhé polovině června v přízemí Malého světa techniky U6 v Dolních Vítkovicích v Ostravě. Slavnostního otevření restaurace se zúčastnilo přes sto hostů, mezi kterými nechyběly ani hvězdy českého showbusinessu, které do Ostravy přivezl speciální L’Osteria vlak z Prahy.

Start provozu restaurace byl původně v plánu ještě před startem hokejového mistrovství světa, což se kvůli delší rekonstrukci nakonec nestihlo. O tom, zda se má v Ostravě L’Osteria vůbec otevřít, se přijelo poradit i samotné vedení franšízy. „Do Ostravy přijeli majitelé L'Osterie z Německa a když viděli ty prostory, ohromilo je to a byli nadšení. Očekávání od ostravské pobočky jsou zatím střízlivá, ale musím zaklapat, že se zatím překonávají,“ řekl generální manažer pobočky Tomáš Dzurja.

Industriální prvky v interiéru zůstaly přiznány, díky čemuž se celý design restaurace zasadil do prostředí Dolních Vítkovic. Restaurace L’Osteria nabízí ve svém menu italské pokrmy v čele s pizzou a těstovinami. Celý koncept restaurace je ale striktně daný, a proto má v restauraci všechno své místo a sekci. Kromě striktního designu a fungování, se i objednávky zboží řeší přes centrální sklad. Tím si majitelé franšízy chtějí pojistit, aby se zákazník setkal se stejným přístupem, designem a pokrmy v jakékoli pobočce v Evropě.

„Samozřejmě můžeme lokálně objednávat například ovoce a zeleninu, ale je důležité dodržovat i striktní recepturu. Pokud by přišly například cherry rajčata větší, tak z toho bohužel nemůžeme připravit daný pokrm, protože se nemohou přikrojovat a nedodrželi bychom recept,“ vysvětluje fungování restaurace generální manažer. Kromě klasických italských pokrmů je v L’Osterii prostor i pro experimenty a zákazníci si tak mohou například pizzu upravit a sestavit podle představ. „Mezi objednávkami vévodí například antipasti pro dva nebo pizza, kterou máme v nabídce například ve stylu Caesar salátu, kterou jinde běžně nenajdou. Nechybí ani pizza Hawaii,“ popisuje Dzurja.

Ačkoliv má restaurace otevřeno teprve dva týdny, během konání festivalu Beats for Love a Colours of Ostrava bude pro veřejnost mimo festival uzavřena. „Domluvili jsme se na tom, že letos se přizpůsobíme festivalu a dveře restaurace tak zůstanou otevřeny pouze pro návštěvníky Beats for Love a Colours of Ostrava. Během tohoto období nebudou fungovat rezervace stolů, které máme jinak běžně k dispozici,“ vysvětluje manažer. Pro veřejnost se tak L’Osteria otevře opět v neděli 7. července. Stejný scénář se bude opakovat i během festivalu Colours of Ostrava za 14 dní. „Byla to momentálně nejjednodušší varianta. Festivalový provoz si tak otestujeme a uvidíme, jestli to tam bude i příští rok,“ dodal manažer.

MŮŽE VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Beats for Love je tady. Vstupenky na festival jsou stále k dispozici

Reportáž z tiskové konference festivalu Beats for Love, 4. června 2024. | Video: Deník/Kateřina Součková

Speciální festivalová nabídka ale v L’Osterii v plánu není. Zákazníci si tak budou moci objednat z klasického menu, kde najdou například domácí ledový čaj za 60 korun, aperol spritz za 138 korun a salát caesare za 198 korun, spaghetti carbonara za 258 korun nebo pizzu quattro formaggi za 328 korun.