Když se zhruba před měsícem čtyřiasedmdesátiletá paní Alena probudila ve svém porubském bytě, měla tělo samý štípanec. To asi komáři, řekla si a červená místa namazala fenistilem. Kousance však nezmizely ani poté, co na noc zavírala okna a používala repelenty. Tak mám alergii a budu muset k doktorovi, pomyslela si žena. Než ale došla na kožní, uviděla ji. Štěnici. „Myslela jsem, že mě trefí šlak. Na čistotu jsem přece rapl, tak jak je možné, že mám v bytě tyhle potvory, které jsem naposledy viděla jako dítě za války?" nechápala paní Alena.

Už jste se v Ostravě se štěnicí setkali? Odpovědět můžete v anketě pod článkem. Uvítáme také vaše zkušenosti, postřehy, názory případně fotografie, které můžete posílat na e-mail: Mirka.Chlebounova@denik.cz.

Obrátila se na deratizační firmu a po jejím zákroku se jí chtělo plakat. „Neuvěříte, kolik jich tu bylo. V nábytku, pod obrazy, všude. Prostě hnus," popsala žena. Likvidaci parazitů bude muset v bytě ještě zopakovat. „Bojím se, že se jich nezbavím," strachuje se.

Její obavy jsou opodstatněné. Štěnic přibývá a vyhubit je je obtížné. Potvrzuje to i Jaroslav Hřebačka z michálkovické firmy Derek, která se mimo jiné zabývá deratizací bytů. „Nárůsty počtu lidí na Ostravsku, kteří mají doma štěnice, jsou obrovské. Zatímco v devadesátých letech jsme měli pět šest zásahů proti štěnicím ročně, tak teď stejný počet absolvujeme během dvou tří dnů," řekl Hřebačka s tím, že v současnosti nejvíce „křičí" o pomoc Poruba. Štěnice se však ve velkém vyskytují i v dalších částech města. Upozorňuje ale, že rostoucí počet štěnic není specifikum Ostravy či Česka. Na vzestupu jsou v celé Evropě. Souvisí to s tím, že lidé více cestují.

Štěnice si vozíme z cest

„Do Thajska nebo Egypta jezdí kdekdo. A podle jednoho z průzkumů jsou například v Thajsku štěnice v padesáti procentech ubytovacích kapacit. A stačí pak jedna samička přibalená do kufru, která denně dokáže naklást pět vajíček, a za chvilku jich máte doma stovky. A je jedno, jestli jste špindíra, nebo máte doma sterilní nemocniční prostředí. Štěnici zajímá lidská krev," uvedl Hřebačka.

I když na Ostravsku se podle něj tento problém hodně týká sociálně slabších lidí. Ti si štěnice domů zavlečou ve starém nábytku.

„Lidem v některých případech doporučujeme, aby se nábytku zbavili. Je v něm už tolik vajíček, že by se z něj těžko odstraňovaly. Ovšem oni je místo do sběrného dvora postaví k popelnici," popsal Hřebačka.

„Ti, kdo si ho vezmou, ani netuší, jaké návštěvníky si domů pozvali," konstatoval Hřebačka. Problém se štěnicemi podle něj mají hlavně obyvatelé bytových domů. „Když objevíte štěnice, nestyďte se, upozorněte sousedy a společně se dohodněte na jejich likvidaci a preventivním postřiku. Jedině tak je šance, že se jich zbavíte," radí Hřebačka.

Nestyďte se

Stejný postup doporučuje svým nájemníkům společnost RPG. Mluvčí Petr Handl uvedl, že spustili informační kampaň a v některých bytových domech vyvěšují letáky s upozorněním na možnost výskytu štěnic. Varují také nájemníky, že pokud včas nezareagují a z jejich ohniska výskytu dojde k rozšíření parazitů po celém domě, mohou jim být veškeré náklady na dezinsekci dány k úhradě. „V současnosti problém se štěnicemi nemáme, v celém našem portfoliu bytů jsme v posledních třech měsících zaevidovali asi deset případů," řekl Handl.

Štěnice v obecních bytech řeší i obvodní radnice. Například porubská radnice zaznamenala stížnost nájemníků jednoho z obecních domů v Dělnické ulici. „Bezprostředně jsme zajistili na naše náklady deratizační firmu, která v domě opakovaně provádí postřik proti štěnicím a v této lokalitě preventivní opatření. Hubení tohoto druhu hmyzu nelze provést jednorázově, je potřeba dodržet odstup mezi jednotlivými aplikacemi. Pokud by se na nás obrátili další nájemníci, postupovali bychom obdobně," uvedla mluvčí porubské radnice Jana Končítková.

Štěnice zaznamenala v pěti bytových domech také radnice centrálního obvodu. „Objednali jsme dezinsekci postižených bytů, včetně opakovaného zákroku, a nechali provést preventivní postřiky okolních bytů, aby se štěnice nepřesunuly vedle. Náklady na jeden postřik jednoho bytu jsou okolo tří tisíc korun," uvedla mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Postřeh Mirky Chlebounové: Když si přivezete breberky

Živou štěnici jsem poprvé viděla až coby dospělá v jednom ruském hotelu. A protože jsem nedala na dobrou radu místních natáhnout si na noc přes hlavu, ruce i nohy punčochy, na vlastní kůži jsem i pocítila, co jsou tihle tvorové zač. Od svého pobytu v této zemi už také vím, jak vypadá šváb. A nejen to. Vím i, jak reagují sousedé, když jim oznamujete, že jste si tyhle hnusné breberky nejspíš přivezli domů a že se jim u nás zalíbilo. I když jste v tom nevinně, navždycky jste potom za špindíru.

Když pak po letech chytily moje dcery ve školce vši, měla jsem sto chutí tohle „rozšíření" naší rodiny zatlouct. Nezatloukla. Nemohla bych se dívat na pískoviště plné dětí drbajících si hlavičky.

Související články: Nedávejte kufry pod postel. Mohou tam číhat štěnice
V Ostravě se množí štěnice. Jsou i tam, kde je čisto
Ostravu zasáhla invaze asijských slunéček. Koušou