V příštím čtyřletém volebním období by Ostravu měla vést čtyřkoalice ve složení ANO, ODS, Piráti a KDU-ČSL. Novici jsou v ní Piráti, naopak končí hnutí Ostravak, které v posledních dnech prohrálo, co se dalo.

Nejprve coby vítěz voleb odešlo do opozice v Moravské Ostravě a Přívozu, ať už okolnosti byly jakékoliv, a nyní se zdá být definitivní, že také na městě bude hrát jen druhé housle (ve volbách skončilo za vítězným ANO).

Rozpadl se totiž dvojblok Ostravaku s ODS, který ještě udržoval jakousi šanci na zvrat. Vítězné ANO si totiž za partnery vybralo Piráty a KDU-ČSL, ale složili tak slabou koalici, že společná cesta ODS a Ostravaka do koalice ještě mohla vést.

Radnice obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Ilustrační foto.
Vítězové voleb v centru Ostravy jdou do opozice. Ostravak nezvládl vyjednávání

„Ostravu dále povede stejná koalice, jen Piráti v ní nahradí hnutí Ostravak. To si znovu dovolilo vyhrát volby v centru města a takovou ANOmálii nelze strpět. Pro výstrahu bude ODStraněno. V Brně tomu říkali megapodraz, teď Macura mlčí,“ napsal dnes ráno na Twitteru lídr Ostravaku Lukáš Semerák.

„Ctíme vítěze voleb. Akorát volební vítězství znamená hlavně zodpovědnost za sestavení funkční koalice,“ píše Macura.

„A v tom hnutí Ostravak v centrálním obvodu neuspělo ani čtyři týdny po volbách. Můžeme se jistě ptát, proč zde neprokázalo žádný koaliční potenciál, ale srovnání s Brnem kulhá,“ vrací úder.

ODS: PODRAZ OSTRAVAKU

Někdejší partner jejich „sňatku z rozumu“, Zdeněk Nytra z ODS, byl přímočařejší. O Ostravaku nepřímo hovoří jako o zrádcích.

„Nejenže začali jednat na Moravské Ostravě s ANO a Piráty o koalici bez nás, ale v pátek navrhli totéž, plus KDU-ČSL, také primátorovi. Nebýt toho, dodrželi bychom dohodu a buďto měli koalici společnou, nebo žádnou,“ řekl Deníku Nytra.

Ondřej Šimetka.
Uznávaný lékař Šimetka se vrací do ostravské fakultní nemocnice

Ani on ale ještě novou čtyřkoalici nepovažuje za konečnou. Také primátor ještě „definitivní razítko“ nedal.

„Jednáme. Definitivní to bude s podpisem koaliční smlouvy, k čemuž dnes zcela jistě ještě nedojde,“ vzkázal před polednem Deníku. A také na Twitteru nemlčí. Se Semerákem se pustil do ostřejší výměny názorů.

NEZVRATNÉ? VE STŘEDU

„Když jste nám den po volbách oznámili, že jste předem dohodnuti s Piráty, které jste označili za své béčko a ODS, těžko se jedná,“ ohání se Semerák.

„Vítěze voleb nectíte, to je fakt. Stejně jako v Brně, bez něj prostě získáte více. Kumulace funkcí starostky a poslankyně Vám pak připadne zodpovědná?“ naráží na jméno budoucí starostky Moravské Ostravy a Přívozu Zuzany Ožanové (ANO). Definitivní bude magistrátní koalice ve středu, kdy se koná ustanovující zastupitelstvo.

Primátor Ostravy Tomáš Macura
Primátor Ostravy Tomáš Macura: Nejsem nevděčný parchant
Elektrominibus Rošero - P First FCLLI 80 EL upravený pro Dopravní podnik Ostrava.
Na Masarykovo náměstí bude MHD jezdit až od jara. Proč má plán zpoždění?