"Vyšetřování trvá," uvedl Kužel s tím, že je řada věcí, které kriminalisty ve vztahu k případu ještě zajímají. Kromě motivu střelce zjišťují i jeho kontakty, kde a jak se pohyboval před a po útoku i to, odkud měl nelegálně drženou zbraň. "Verzí je celá řada. Musíme je všechny prověřit," řekl Kužel.

Situace po střelbě 10. prosince 2019 ve fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě.
Hrdina z věznice v Heřmanicích zachránil tělem vlastní dceru

Při mapování pohybu útočníka policisté využívají velké množství dat z průmyslových kamer instalovaných v nemocnici. "Snažíme se zjistit jeho pohyb po nemocnici, třeba i to, kde měl zaparkované auto," řekl Kužel.

Přesně není zatím známa ani úniková trasa muže. Policistům se ztratil po opuštění nemocnice. Pak se ví, že navštívil matku. A znovu jej objevili až těsně před místem, kde spáchal sebevraždu. Podle Kužela se na celém zákroku v nemocnici či na místě sebevraždy podílelo na 250 policistů.

Den druhý po střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO), 11. prosince 2019 v Ostravě.
Ostravská „fakultka“ den poté: „Zavraždil nám dceru!“ plakali pozůstalí

Na obou místech činů policie už ukončila svou činnost. Provoz polikliniky se postupně vrátil do běžných kolejí. Uzavřena je zatím jen část, kde se střílelo. Policisté už podle Kužela identifikovali všech šest obětí střelby a ve spolupráci s nemocnicí vyrozuměli jejich rodiny.

Střelba bez varování

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) ČTK řekl, že s pozůstalými po obětech střelby se zatím nesetkal. "Je to strašně čerstvé. Navíc ještě včera (v úterý) v noci nebyly identifikované všechny oběti, k tomu došlo vlastně až nad ránem. Pro ty lidi je to šok, potřebují nějaký odstup," řekl Macura.

Lidé před nemocnicí vytvořili pietní místo:

Policie také vyzvala svědky střelby v ostravské nemocnici, kteří na místě nechali při útěku své osobní věci, aby si je vyzvedli v budově moravskoslezské policie v Českobratrské ulici. "Žádáme svědky včerejší (úterní) mimořádné události, kteří odešli z místa bez osobních věcí, aby si je vyzvedli od 12:00 v Ostravě na ulici Českobratrská 10," uvedla policie na svém twitterovém účtu.

Dům kde bydlel Ctirad Vitásek, střelec z Fakultní nemocnice Ostrava.
Masový vrah měl z obýváku výhled rovnou na „fakultku“

Střelec zahájil palbu bez varování na poliklinice ostravské fakultní nemocnice v čekárně traumatologické ambulance v úterý po 07:00. Střílel čekající pacienty z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Pak utekl a později spáchal sebevraždu v Děhylově na Opavsku. Legální zbraň střelec neměl a měl trestní minulost. Oficiální motiv jeho činu zatím policie nezveřejnila, v médiích se objevily informace, že se muž domníval, že je vážně nemocen.

Střelba v ostravské nemocnici.Zdroj: Deník