Společnost žádala 1,5 miliardy korun za údajně zmařenou investici do stavby multifunkčního areálu, který měl vyrůst v místech, kde stojí obchodní dům Ostravica. Informaci o rozsudku zveřejnila na webu Česká televize. 

„Věřili jsme v tento výsledek letitého soudního sporu. Je to dobrá zpráva pro celou Ostravu,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Jiří Včelař Kotas
Soud v Ostravě osvobodil prezidentského exkandidáta Kotase

Podobně mluvil i ostravský radní a zastupitel Lukáš Semerák.

„Rozhodnutí soudu mě samozřejmě potěšilo. Potvrdilo správnost postoje rady městského obvodu, jejímž jsem byl členem. Nepodlehli jsme nátlaku tehdejšího primátora Petra Kajnara, který zjevně hájil spíše zájmy developera než města,“ uvedl Semerák, který se díval i do budoucnosti. „Rozsudek nám konečně otevírá prostor pro zkultivování prostoru náměstí Edvarda Beneše. Tiše doufám, že se také podaří najít řešení, které by umožnilo opravu zchátralého komplexu budov bývalého Obchodního domu Ostravice,“ poznamenal Semerák.

Právník developera Tomáš Politzer se k rozhodnutí nechtěl bez prostudování písemného vyhotovení rozsudku vyjadřovat a naznačil, že společnost podá dovolání.

Miloš Zeman a Věra Špinarová.
Syn zesnulé zpěvačky Špinarové odmítl převzít státní vyznamenání

Advokát Ostravy Luboš Fojtík byl s rozsudek spokojený, což potvrdil i na webu www.ceskatelevize.cz.

„Žaloba byla v plném rozsahu zamítnuta. Důvodem bylo především to, že žalobce neplnil při přípravě projektu své povinnosti. Především řádně nezpracoval dokumentaci, aby město mělo plnou kontrolu nad tím, jak bude stavba vypadat,“ řekl Fojtík.

Připomněl taky, že město se se společností Amádeus Real soudí o doplacení kupní ceny za pozemky. Ostrava v tomto řízení požaduje víc než 60 milionů korun. Spor byl u Obvodního soudu pro Prahu 1 přerušen.

„Čekalo se na rozhodnutí krajského soudu,“ vysvětlil Politzer.

Ostravica-Textilia, květen 2017
Vzkříšení Ostravice-Textilie je znovu nejisté. Majitel se nebrání prodeji
Ostravica-Textilia, leden 2017
Ostravica-Textilia: Ohyzdná brána do centra krajského města

K TÉMATU

>> Amádeus Real byl městem vybrán ze tří zájemců o pozemek na náměstí Dr. E. Beneše a získal ho v roce 2008 za částku 83 milionů korun, kterou měl uhradit na splátky. Do stavby se však v prvních letech příliš aktivně nehrnul. Růst už ale naopak začala sousední Nová Karolina.

>> Developer žádá výše zmíněnou finanční částku jako odškodné za to, že mu bylo v roce 2012 znemožněno realizovat projekt, podle kterého měla být Ostravica opravena a propojena s novostavbou umístěnou na sousedícím pozemku na náměstí Dr. E. Beneše.

>> Projekt OC Ostravica se začal pozvolna rozjíždět až na počátku roku 2012, ale narazil. Obvod Moravská Ostrava a Přívoz mu totiž odmítal udělit souhlas k umístění stavby potřebný pro následné územní řízení. Vyostřila se tím tehdejší zákulisní nevraživost mezi vedením města v čele s primátorem Petrem Kajnarem, které pozemek v centru prodalo firmě Amádeus Real, a vedením centrálního obvodu, který už tehdy stínově řídil Lukáš Semerák a pod který dané místo územně spadá.