Někteří lidé už si jistě odložili stranou 720 korun, které měli zaplatit za osobu za svoz komunálního odpadu v příštím roce. Zastupitelé, byť ne úplně jednotně, totiž už s více než ročním předstihem odsouhlasili zvýšení ceny ze stávajících 498 korun. Přijaté rozhodnutí však kvůli inflaci a zdražování nákladů na živobytí nevstoupí v platnost.

„Reagovali jsme na to, že byl přijat nový zákon o odpadech, který výrazně zdražil skládkování, zavedl nové povinnosti, a městu tak vzrostly náklady na systém komunálního odpadu,“ vrátil se k loňskému prosincovému zasedání primátor Tomáš Macura.

Frýdlantské mosty. Ilustrační foto.
Ostrava zavádí změny v MHD, DPO od prosince ruší část jízdenek

Tehdy převahou většiny koalice rozhodla, že od 1. 1. 2023 se poplatek pro obyvatele zvýší ze 498 na 720 korun, vyjma seniorů a dětí.

Rozhodla tak k nelibosti opozice, která to považovala za danajský dar pro nové zastupitelstvo. To jej ale neobdrží.

„Nová inflační situace nás ale přivedla k rozhodnutí, aby se účinnost opatření odložila prozatím o rok, poté se uvidí,“ vysvětlil Macura s tím, že informace ještě není oficiální, takto přednesený návrh však zastupitelé v prosinci podle všeho schválí.

Setkání zástupců výrobců tepla, primátorů a starostů měst a obcí a zástupců nájemního bydlení v sídle Moravskoslezského energetického centra v Ostravě, 25. srpna 2022.
Teplo v kraji od ledna zdraží, skok by ale neměl být tak drastický

Primátor také prozradil, že kdyby si měl každý obyvatel platit plnou částku za svoz odpadu, stálo by ho to mezi 1100 až 1200 korunami ročně. „Takové jsou skutečné náklady města na tento systém na jednoho obyvatele, v součtu doplácíme stamiliony,“ přibližil Macura.

V nejbližších týdnech bude město občany informovat také o cenách vody a tepla v následujícím roce. „I v těchto položkách však bude Ostrava výrazně pod úrovní ve srovnání s jinými městy,“ ujistil už nyní první muž Ostravy.