Před dvěma lety vzbudil článek o výpadcích neonových nápisů na budovách ostravských obchodů a institucí u čtenářů Deníku velký ohlas. Podívejme se proto, co nám Ostrava nabízí tentokrát.

Kdo se v uplynulých týdnech podíval na výškovou budovu ředitelství strojírenských Vítkovic poblíž stejnojmenné tramvajové zastávky, nenašel už obvyklý nápis Vítkovice Machinery Group, ale už jen VÍCE Machinery Group. „Takto je to vlastně úplně v pořádku, protože se ke konci roku ze skupiny Vítkovice Machinery Group vyčlenil Cylinders Holding s celou výrobou ocelových láhví a Vítkovice zůstaly čistě strojírenské, tedy více machinery group :-)," poznamenala vtipně mluvčí vítkovického holdingu Eva Kijonková. Vzápětí už zvážněla a dodala, že jde o poruchu, kterou už firma před koncem roku nechtěla řešit, protože se chystá celková výměna starší technologie světelného označení za modernější a úspornější LED-osvětlení. To bude potřeba, z nápisu totiž zůstalo už jen spojení Machinery Group.

POVÁNOČNÍ VÝPRODEJE V UTRUMU

Vítkovice jsou na tom přesto v konečném důsledku ještě dobře. S vtipnější situací se musejí vypořádat v obchodním centru Futurum. Tam lidem světelný nápis nad vchodem u velkokapacitního parkoviště začátkem prosince avizoval, že vstupují do Futra. V době Vánoc, kdy nákupy vrcholí, ale lidé měli s nákupy doslova UTRUM.

„O této poněkud nešťastné závadě víme, její oprava už se řeší," řekl Deníku manažer centra Tomáš Jelínek. „Jedná se však o neonová písmena, která se musí ručně vyrobit a ohnout, a to nějakou dobu trvá. Každopádně co nejdříve očekáváme dodání a opravu," doplnil Jelínek.

Majitel jedné z ostravských specializovaných firem potvrdil, že při složitější poruše může oprava takových problémů trvat i déle než měsíc, naopak jednoduchý problém může technik vyřešit i na místě. „Je to jako u všech výrobků. Jsou případy, kdy nápis svítí desítky let, i takové, kdy reklamy cíleně dosvítí po záruční době," přiznal zdroj, který si nepřál být jmenován.

Pokud víte o podobných případech, neváhejte a fotografie s popiskem nám zašlete na e-mail: petr.jiricek@denik.cz nebo redakce.moravskoslezsky@denik.cz.