Ostravou se ve čtvrtek procházela velbloudice Jessy. K vidění byla podél ulice 28. října, zastavila se také u Karoliny a odtamtud si to nakráčela na Masarykovo a Jiráskovo náměstí. Procházela se také například po ulici Dr. Šmerala a po Nádražní. Po celou dobu byla terčem zájmu kolemjdoucích, kteří si ji s oblibou fotili.

Podařilo se vám toto krásné zvíře v ulicích Ostravy také vyfotit? Pošlete nám svůj úlovek na webeditori.SM@denik.cz, rádi jej zveřejníme. 

Snímky velboudů se staly už dopoledne hitem na sociální síti Facebook. Většinou sklízeli pozitivní ohlasy, ale našli se opět i kritické hlasy, zejména na adresu vzhledu velboudice Jessy.

Její majitel Tomáš Pater z firmy Zoochov.cz proto ještě večer reagoval na negativní komentáře slovy: "Vážení občané Ostravy, jsme rádi, že jsme vás pobavili s naším velbloudem. Jeden z cílů bylo upozornit na zítřejší mezinárodní den proti rozšiřování pouští a sucha. Ted jen vysvětlení k některým negativním komentářům. Velbloud je vypelichany - velbloudi v tuto dobu línají. Ztratí veškerou srst, která jim během chvilky doroste. Je vyhublý, neni napity. Podle hrbu určitě nepoznáte, jestli je napitý. Jessy, která šla Ostravou má 27 let. Je to taková 80ti letá babička. Ta už bohužel v kondici nikdy nebude. Je z našeho stáda nejklidnější a na prvním místě byla bezpečnost velblouda a lidí." 

Hynek Navrátil s jedním ze slonů indických z cirkusu Humberto.
Sloni indičtí se procházeli po silnici v Ostravě-Zábřehu. Proč?

Snímek velbouda zrovna 'odpočívajícího' v centru Ostravu.Snímek velbouda zrovna 'odpočívajícího' v centru Ostravy.Zdroj: Jiří Kulhavý„Svolavatelem akce je fyzická osoba, proto s ohledem na GDPR nelze poskytnout bližší informace, jde však o akci, která má upozornit na problematiku boje proti suchu,“ potvrdila Deníku mluvčí moravskoostravské radnice Barbora Kopcová. 

Další důvod, proč se celá tato akce pořádala, organizátoři prozradí možná už zítra, v pátek 17. června, na Mezinárodní den sucha…

V přiložené fotogalerii níže si můžete prohlédnout snímky velbloudů, kteří žijí v zoologických zahradách napříč Českou republikou, a to včetně mláďat.

Před deseti lety vyvolali podobný rozruch sloni v ulicích Ostravy. Tehdy se jednalo o propagační akci Cirkusu Humberto. Připomeňte si sloní procházku Porubou na snímcích čtenářů ve fotogalerii níže: