Během svých kontrol narazili pouze na dvě malé epidemie, při kterých onemocnělo jedenadvacet osob. Hygienici považují toto číslo vzhledem k obrovskému počtu strávníků za velmi příznivé.

„Obdrželi jsme také několik stížností, které poukazovaly na špatnou skladbu jídelníčků, konkrétně na tradiční kuchyni bez fantazie, nedostatečnou pestrost, deficit ovoce a zeleniny, malé porce nebo námitky k zařazování pokrmů, na které nejsou jejich děti zvyklé,“ vyjmenovala lékařka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v Ostravě Eva Geryková. Dodala, že bolavou patou školního stravování stále zůstává kumulace strávníků ve vlnách po skončení vyučování, dlouhé řady nebo málo času na vlastní konzumaci jídla. „Za další negativum považujeme vzrůstající počet automatů, bufetů a kantýn ve školách, které nabízejí pro děti přitažlivý sortiment. Jedná se o brambůrky, sladkosti, sladké nápoje, párky v rohlíku, hamburgery nebo bagety s uzeninami a majonézou. Ředitelé škol by proto neměli zapomínat na zásady správné výživy a prosazovat je při výběru doplňkového stravování,“ zdůraznila Geryková.

V Moravskoslezském kraji se vaří pro zhruba 135 tisíc dětí a mladistvých a čtrnáct tisíc cizích strávníků v 713 stravovacích zařízeních. Z toho počtu se téměř třicet tisíc jídel rozváží a vydává ve 482 výdejnách. Pro doplňkové stravování slouží žákům 187 školních bufetů. V těchto stravovacích zařízeních provedli hygienici celkem 1098 kontrol. „Je potěšitelné, že stavebně-technické a hygienické podmínky školních jídelen a výdejen se za poslední zhruba čtyři roky výrazně zlepšily,“ shrnula Geryková.