Připravuje ho Klub ostravských vínobuditelů K.A.H.A.N. spolu s hotelem Atom. Cuvée se uskuteční ve dnech 3. a 4. května. „Jde o ojedinělou akci. Také letošní ročník se koná za odborné garance profesorů Viléma Krause a Fedora Malíka, Cechu českých vinařů a svazu moravských vinařů Moravín,“ uvedl za organizátory Martin Křístek.
Hlavním partnerem soutěže jsou Moravské vinařské závody Bzenec. Výsledky hodnocení odborné komise degustátorů jsou po schválení Ministerstvem zemědělství ČR podkladem pro udělení oficiálních titulů, zlatých, stříbrných a bronzových medailí.
„Tradičně tady bude i komise veřejnosti, jejíž výsledky jsou pro vinaře více či méně vítaným odrazem názoru běžného konzumenta,“ dodal Křístek. Anonymní hodnocení stovky vzorků z devíti zemí světa, mj. ze Španělska, Francie, Austrálie a Brazílie, se uskuteční v pátek dopoledne.
Francouzský název cuvée (čti kyvé) označuje směs několika vín, vytvořenou s cílem zlepšit výslednou jakost vína nebo dosáhnout určitého chuťového dojmu či udržet stejný typ vína po dlouhou řadu následujících let.