Návštěvníci akce byli pohoštěni například kávou z Hondurasu a chutnou pomazánkou z řepy namazanou na čerstvý chléb od místního pekaře. Organizátorka akce Zuzana Plachá letos v Ostravě akci připravovala poprvé.

„Už dříve jsem ale tyto akce navštívila například v Německu, tam na ně chodí hodně lidí. Pak jsem na faitradové snídaně chodila i v Olomouci. A lidé se do těchto aktivit zapojovali,“ vysvětlila Zuzana Plachá s tím, že věří, že se do aktivit zapojí časem i více Ostravanů.

Kromě podpory férového způsobu obchodu například pro drobné pěstitele kakaa, kávy či banánů v Africe, Asii či Latinské Americe, je myšlenka Fairtrade určena i drobným pěstitelům ovoce a zeleniny, pekařů a dalších i u nás.

„I u nás už ale přibývá různých farmářských prodejen, lidé nakupují čerstvou zeleninu a ovoce v bedýnkách. Pokud si pak připravujete z takové zeleniny salát nebo další, tak víte, co jíte a kdo to vypěstoval nebo upekl,“ doplnila jedna z účastnic dnešní Férové snídaně Aneta Galásková.

k tématu: Faitrade je způsob obchodu, který dává příležitost drobným pěstitelům a zaměstnancům v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky, aby se uživili vlastní prací za důstojných podmínek. Nabízí jim například garantovanou minimální cenu, za kterou musí být jejich výrobky vykoupeny a také sociální příplatek, který pěstitelé používají ke zvýšení kvality produkce a investují jej rovněž i do školských či zdravotnických zařízení.