SPALOVNA

V ostravské spalovně nebezpečných odpadů Suez, která se nachází v Mariánských Horách, bude navýšena kapacita pro spalování odpadu z pětadvaceti tisíc tun na čtyřicet tisíc tun ročně.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP), sídlící v hlavním městě, vydalo k rozšíření souhlas začátkem prosince.

Vyplývá to ze stanoviska na internetových stránkách MŽP, proti kterému se nelze odvolat. Proti rozšíření spalovny se přitom už dříve důrazně vyslovili město Ostrava, Moravskoslezský kraj i obyvatelé Ostravy. Není patrně ani jediná politická strana, která by proti rozšíření nevystoupila.

Petr Kajnar.
Politický navrátilec Kajnar: Rozšíření spalovny je výsledek loajálnosti

Piráti proti ní bojují od začátku a mezi lidmi šíří petici, Josef Babka z KSČM navrhuje obrátit se na ombudsmana, záporně vůči záměru rozšířit spalovnu vystupuje také Ostravak, podle něhož se musí projevit vyjednávací schopnosti politiků ANO ve vedení kraje a města, kteří „ovládají“ také ministerstvo. Reálně to však vypadá spíše tak, že aby ve spalovně Suez nebyla rozšířena kapacita téměř na dvojnásobek, musí se stát zázrak.

PAMÁTKA

Od chvíle, kdy ve vyhlášeném módním domě Ostravica-Textilia prováděl v roce 2000 její majitel Kamil Kolek nepovolenou rekonstrukci a zřítily se stropy v několika podlažích, uběhlo už spoustu času. A celou tu dobu Ostravané i další lidé z okolí, kteří na zlaté časy Ostravice vzpomínají s nostalgií, čekají na zázrak. A ten by se po předlouhých dvaceti letech skutečně měl stát.

Ostravica textilia, 25. června 2019 v Ostravě.
Ostravica-Textilia: blíží se konec největší ostudy v centru Ostravy?

Současný majitel části komplexu Daniel Zeman usilovně pracuje na proměně interiéru budov A a B, které jsou blíže křižovatce s Nádražní ulicí.

Už v příštím roce se obě budovy mají otevřít vznikne v nich kulturní a kreativní centrum. Budovy C a D, které jsou naopak blíže pěší zóně v ulici 28. října, prodal Zeman Michalisi Dzikosovi z Liberecka, a ten z nich hodlá o pár let později než Zeman vybudovat moderní hotel, k němuž přistaví další objekt s podzemním parkovištěm.

Rozhořčení a zklamání však bylo v souvislosti s Ostravicí-Textilí už tolik, že dokud budovy nebudou znovu otevřeny, zůstane spousta pochybovačů, kteří slibům neuvěří. A budou čekat na zázrak. Stane se už v příštím roce?

Novoroční ohňostroj v Ostravě-Hrabůvce, 1. ledna 2020.
VIDEO: Pomyslnou tečkou ohňostroje v Hrabůvce byla vzpomínka na Karla Gotta
Halda Ema, 30. prosince 2019 v Ostravě. Zničená instalace Jakuba Černého v podobě makety schodů z Karoliny.
Nepochopitelné! Kopii schodiště z Karoliny na haldě Ema zničil vandal