Projekt s názvem Ostravica 2020 je dlouhodobá akce, na jejímž konci plánují znovuotevření celého areálu s novým a jiným využitím, než jaký budova původně měla.

Za snahou o znovuzrození historické budovy stojí nový vlastník budovy Nikos Boboras a koordinátor projektu, podnikatel Daniel Zeman. Projekt s názvem Ostravica 2020 je dlouhodobá akce, na jejímž konci plánují znovuotevření celého areálu s novým a jiným využitím, než jaký budova původně měla.

Opravy, které trvají už od roku 2014, zajistily, že budova je staticky zajištěná, zastavilo se chátrání stavby a postavila se dočasná střecha. „V budově se provedly sanační práce, jsou zde nové krovy a zabudovaná elektřina," komentuje opravy Daniel Zeman. Největší pozornost věnují majitelé přízemí a prvnímu patru budovy B, v němž se nachází centrální schodiště. Tam má, ve spolupráci s lidmi z Cooltour, vzniknout nové kulturní centrum.

„Nám se povedlo vybudovat úplně první ostravské kulturní centrum v budově, která rovněž nebyla pohledná, a po několika letech k nám chodí čtyřicet tisíc lidí ročně. Před Ostravicou je velká příležitost a my jsme rádi, že se můžeme na tomto projektu také podílet," sdělil ředitel Cooltouru Andrej Harmečko.

Spolupráci potvrdil také slovenský architekt Peter Lenyi, který se podílel na vzniku podobných kulturních center v zahraničí. Podle slov Zemana vzniku tohoto centra brání pouze povolení ze stavebního úřadu.

„Kulturní centrum otevřeme nejspíš až příští rok, ale už nyní máme umělecké projekty, které zde budeme prezentovat. Ať už to bude promítání tanečního filmu Luxusy Memories inspirovaný prostory bývalého obchodního domu. Nebo sérií fotografií s názvem Oživení nafocených v prostorách Ostravice," dodává Zeman.

Martin Ritz