Obliba tradiční akce Česko zpívá koledy s Deníkem se na Masarykově náměstí potvrdila také ve středu v podvečer. Za zvučného hlasu Nikol Samkové a posléze i pánů z kapely Šajtar se rozezněla známá vánoční melodie Nesem vám noviny, kterou zpěvem doprovodilo několik tisíc lidí z půlky zaplněného náměstí.

Odhadem jich zde bylo na pět tisíc, což je výrazně více než v minulých letech!

Akce Deníku Česko zpívá koledy na Masarykově náměstí v Ostravě, středa 12. prosince 2018.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

„Chodíme tady každoročně. V prosinci vždy máme takový babinec a pak jdeme společně zpívat. Vždy ve stejném složení,“ řekla „mluvčí“ pětičlenné skupiny Ivana Ivančinová.

Staří i mladí, muži i ženy, se zapojili také do zpěvu dalších koled, kterých na náměstí zaznělo celkem šest. Zprvu působili lidé nesměle, ale od druhé koledy se rozezpívali a píseň Vánoce, Vánoce přicházejí zpívaná na závěr už rezonovala celým náměstím.

„Hrozně mě taková akce těší,“ přiznala paní Alena Novotná, která si přišla zazpívat s Ostravany popáté. Ostatní dotázaní zase toužebně prosili, aby se příště zpívalo déle než letošních dvacet minut.

POPRVÉ I S BANÍKOVCI

Akce Deníku Česko zpívá koledy v ostravském obvodu Jih, u kulturního domu K-TRIO, středa 12. prosince 2018.Zdroj: Deník / Pavel Netolička

Akce Deníku Česko zpívá koledy v ostravském obvodu Jih, u kulturního domu K-TRIO, středa 12. prosince 2018.Zdroj: Deník / Pavel Netolička

Zpívání koled u K-TRIA - více snímků zde:

Koledy si letos přišli zazpívat lidé také v Ostravě-Jihu. U vánočního stromu před kulturním domem K-Trio v Hrabůvce se jich při premiéře sešlo na dvě stovky. Vše táhl Pěvecký sbor ostravských učitelek, přidali se i fotbalisté Baníku Ostrava Bronislav Stáňa, Filip Kaloč a Jakub Bolf.

„Bylo to pro mě milé překvapení, že se lidé ještě pořád umí takhle sejít a společně si zazpívat. Dříve se zpívalo hodně a jsem rád, že se to vrací,“ pochvaloval si Josef Kutěj, u kterého se rázem objevila manželka.

„Já jsem byla úplně vpředu, zpívám totiž moc ráda. Ani jsem nepotřebovala zpěvník, koledy miluju a znám nazpaměť. My totiž doma o Vánocích po štědrovečerní večeři všichni zpíváme,“ usmívala se Eva Kutějová, jež věří, že premiéra koled u K-Tria nebyla zároveň i derniérou.

ZÁJEM V PORUBĚ

Akce Deníku Česko zpívá koledy v Ostravě-Porubě, středa 12. prosince 2018Zdroj: Deník/Radek Luksza

Zpívání koled na Alšově náměstí - více snímků zde:

Před šestou hodinou večerní, ohlašující na Alšově náměstí první z koled, ve středu ustal – tak jako vloni – obtížný studený vítr a přestaly sněhové přeháňky. Za vánočními písněmi a adventní atmosférou tak dorazilo ještě více lidí, nežli na předchozí prosincové zpívání.

Nesem vám noviny byla první z koled přezdpívávaná tentokrát studenty Gymnázia Olgy Havlové, jejich soubor se jmenoval Choir Van GOH. S ním a také po něm v sólové části programu vystoupil zpěvák David Deyl. Nutno zdůraznit, že přední řady publika se na předvánoční koledy s Deníkem náležitě vybavily i „mikulášskými“ pokrývkami hlavy.

A kdy se bude zpívat příští rok? Poznačte si do kalendářů už nyní, že devátý ročník akce Česko zpívá koledy s Deníkem se uskuteční ve středu 11. prosince 2019 od 18 hodin.

Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň
Zdroj: Deník/Martin Pleva

K TÉMATU

Kde se v Ostravě zpívaly koledy?
- Masarykovo náměstí, Moravská Ostrava
- Alšovo náměstí, Ostrava-Poruba
- vánoční strom u K-Tria, Ostrava-Hrabůvka
- MŠ Adamusova, Ostrava-Hrabůvka
- MŠ Klegova, Ostrava-Hrabůvka
- Dům zahrádkářů, Ostrava-Poruba
- restaurace Oáza, Ostrava-Poruba
- u radnice, Ostrava-Krásné Pole

Podívejte se také, jak vypadalo zpívání koled na dalších místech v kraji:

Opava

Frýdek-Místek

Karvinsko

Novojičínsko

Z bistra na Sokolské třídě zbylo v úterý už jen pár desek. Dnes už po něm podle vyjádření majitele nemá být ani památky.
Ostravské bistro u Sýkoráku, které nikdy nemělo stát, šlo k zemi!
Miniuni na Černé Louce, 9. prosince 2018 v Ostravě.
Miniuni na Černé louce končí, ustoupí novému miliardovému areálu