Nebude s podivem, pokud se po městě začne špitat, že jsou prokletá. Nejprve se kritici nesmířili s jejich loňským odkupem za 80 milionů korun a připravovanou rekonstrukcí za dalších až 150 milionů. A teď jatka dostala další facku. Jejich „povýšení“ z ruiny na důstojné sídlo městské galerie se opět vznáší v oparu nejistoty.

V květnu odborná porota vybrala vítěze architektonické soutěže. „Považuji za velký úspěch, že už tři měsíce po jejím vyhlášení známe vítězný návrh, který jsme očekávali asi o šest týdnů později," radoval se tehdy primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Vítězný návrh s bílou přístavbou ve tvaru kostky předložil pražský architekt Petr Hájek, který následně nabídl nejnižší cenu i termín vypracování projektové dokumentace. Mělo následovat její vyhotovení, vybrání zhotovitele a zahájení prací. Jenže…

NA DOPORUČENÍ PRÁVNÍKA

Petr Hájek s městem odmítl podepsat smlouvu. „Můj právník mi to nedoporučil. Ve smlouvě podle něj byly závažné vady a nedostatky,“ vysvětluje architekt.

Město argumentuje tím, že když se jednotliví architekti do soutěže přihlásili se svou nabídkou, byl prostor na podání námitek. „Pan Hájek ale žádnou nevznesl a později už o smlouvě nebylo možné debatovat. Zákon to neumožňuje,“ říká ostravský primátor.

Tuto chybu Petr Hájek Deníku přiznal, zároveň však uvedl, že – oproti opačnému tvrzení města – bylo možné vrátit jednání o krok zpět a nedostatky odstranit. „To nelze, opět bychom porušili zákon. Město v ničem nepochybilo,“ je přesvědčen Macura.

Ani jedna ze stran proto zcela nevylučuje variantu, která by jejich právníky svedla až k soudu. Málokoho však tento scénář zaskočil. „Tato akce není důsledně promyšlená a jsem přesvědčen, že od vyhlášení vítěze architektonické soutěže k vlastní realizaci vede ještě hodně dlouhá cesta,“ předpověděl pro Deník už v květnu opoziční zastupitel Josef Babka (KSČM).

Jeho dnešní pohled na věc by se dal shrnout slovy „já vám to říkal“. „Nemám z toho žádnou radost, ale potvrdilo se heslo práce kvapná, málo platná. Vedení města chtělo do země kopnout ještě do voleb, ale stalo se tak na úkor příprav,“ kritizuje Babka a nepřímo tak dává za pravdu Hájkovi.

MÍSTO KOSTKY VĚŽ

Jatka nakonec mohou mít místo bílé kostky alespoň bílou věžičku. Takový návrh totiž připravil polský architekt Robert Konieczny, který porota dosadila na třetí místo (studio ZeroZero z Prešova, které porota ohodnotila druhým místem, následnou nabídku nepodalo, pozn. red.) Konieczny totiž podle města námitky ke smlouvě podal včas a nyní s ním proběhnou jednání o podpisu téže smlouvy, kterou Petr Hájek odmítl. „Samozřejmě chceme na projektu nadále spolupracovat a doufáme, že vše klapne. Na další komentář je v tuto chvíli brzy," sdělila Deníku Elżbieta Siwiecová ze studia KWK Promes Roberta Konieczneho.

Dokud však smlouva nebude podepsána, nebo spíše dokud přestavba opravdu nezačne, je přinejmenším rizikové na tuto variantu sázet.

V HISTORICKÉM objektu městských jatek se připravuje stavebně historický průzkum. Vést by ho měl Národní památkový ústav.
Na vlastní nebezpečí aneb Ostravská jatka otevřela své brány