Jaký je rozdíl mezi slonem indickým a africkým?

Ilustrační fotoOba jsou v současnosti největšími suchozemskými savci, ale… „Slon indický je menší než africký, má menší uši trojúhelníkovitého tvaru, vyklenutou páteř, pět prstů na předních a čtyři prsty na zadních nohách a na špičce chobotu jeden hmatový prstík. Samice slonů indických navíc obvykle nemívají kly," popsala mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Charakteristickým znakem slona je chobot. „Jedná se vlastně o prodloužení nosu a jeho spojení s horním pyskem. Chobot neobsahuje ani jednu kost, slouží tak slonovi jako všestranný nástroj při podávání potravy, péči o tělo, k vzájemným kontaktům, ale i k obraně a útoku," dodala. Kromě klů mají sloni i zuby, které jim mohou vypadnout a znova narůst až pětkrát za život. V každé polovině čelisti má slon jednu funkční stoličku. Ta po opotřebení vypadne a zezadu ji nahradí nový zub.

Že se divoce žijící sloni přes den nadřou, potvrzuje to, že spí maximálně čtyři hodiny. „Mnoho času tráví sháněním potravy. Denně snědí kolem dvou set kilogramů rostlinné potravy a vypijí až dvě stě litrů vody. Avšak pouze padesát procent toho, co snědí, stráví," upřesnila Šárka Kalousková.

V Zoo Ostrava za celou její existenci žilo jedenáct slonů. Všechny členy současné sloní rodiny postupně představíme.

Sloní deník najdete pravidelně v tištěném vydání Deníku.

#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|denik_tisk#