V Evropě jsou tato zvířata chována jen v osmi institucích a dvaadvacetiletá matka mláděte je nejstarší rodící samicí v Evropě. „Je to její třetí odchované mládě. Měla ještě čtyři, která se narodila mrtvá,“ řekla vrchní chovatelka primátů Zoo Ostrava Jana Kanichová.

„Jsme rádi, že samice odchovává mládě přirozeně. Umělé odchovy člověkem způsobují, že si lemuři nevytvoří správné návyky nebojí se člověka, neumí komunikovat s příslušníky svého druhu a většinou se neumí postarat o mláďata,“ dodala Kanichová.

CHOVATELSKÝ ÚSPĚCH Lemur Sclaterův patří k nejohroženějším primátům světa a v Evropě jsou tato zvířata chována jen v osmi institucích.Také letos má ostravská zoologická zahrada ambice atakovat návštěvnický rekord z roku 2014, kdy přišlo do zahrady více než 540 tisíc lidí. Ročně ostravskou zoo navštíví také tisíce návštěvníků ze sousedního Polska a Slovenska.

V posledních měsících se v zoo narodila také například mláďata ovcí domácích valašek, menší šelmy binturonga nebo historicky prvního damana pralesního odchovaného v lidské péči. Ve výběhu slonů ovšem chybí slonice Suseela, která musela být v únoru utracena kvůli neléčitelné artróze a zhoršujícím se abscesům na všech čtyřech končetinách. V zoo tak zůstávají čtyři sloni nejmladší samec Chandru, který se narodil vloni, a tři samice.

STARÁ ELEKTRICKÁ SÍŤ UŽ ZOO NESTAČÍ

Zastaralé rozvody elektřiny brání zahradě v modernizaci a budování dalších pavilonů a expozic. Kvůli pokládání nových naleznou návštěvníci několik rozkopaných míst. „Rozsáhlý projekt elektrifikace celého areálu zoo bude dokončen na konci roku,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková. Novou stavbou je ale dětské hřiště v podobě dřevěného hradu. Děti se zabaví v lanovém centru nebo na houpačkách a pružinových houpadlech.

Přechod pro chodce u Ferony v Ostravě. Místo, kde řidič srazil dva bruslaře. Jeden z nich na místě zemřel, druhý je zraněný.
Přechod u Ferony: smrtelná nehoda jen týden po bezpečnostních úpravách

Kolem řady návštěvnických tras mohou lidé vidět snahy zoo o podporu volně žijících organismů v zahradě i jejím okolí vytvořené tůňky a bažiny pro obojživelníky, nejrůznější budky coby náhrady stromových dutin nejen pro ptáky.

„Základními podmínkami pro výskyt a přežití živočichů, a to i v městském prostředí, jsou bezpečný přístup k vodě, dostatek potravy, možnost úkrytu a vhodná místa k rozmnožování,“ vysvětlil odborný pracovník ostravské zoo a koordinátor opatření na ochranu biologické rozmanitosti Otakar Závalský. „V areálu bylo vybudováno na tři sta nejrůznějších opatření, mimo jiné tři hmyzí hotely, čtyři líhniště pro ještěrky a tři motýlí louky. Mnohé prvky doprovázejí rovněž informační panely a některé i nápadné interaktivní prvky,“ dodala mluvčí Nováková.

Markéta Sulková

Den Země se slaví v sobotu v Zoo OstravaV sobotu slaví planeta Země svůj svátek. Oslavit ho a zároveň se naučit, jak jednoduše ji lze každý den pomáhat, mohou dnes návštěvníci ostravské zoologické zahrady. Přinést také mohou nepotřebné oblečení. „Program u příležitosti Dne Země se bude v ostravské zoo konat mezi 11. a 16. hodinou na různých místech areálu. Malí i velcí návštěvníci se při něm budou moci přesvědčit, že každý z nás může přispět k ochraně našeho okolního prostředí i celé planety, že chránit přírodu se dá například tím, že budeme šetřit vodou, nebudeme zbytečně svítit, budeme třídit odpad, případně jej nebudeme vůbec vytvářet, ale také tím, že budeme nakupovat regionální výrobky, používat produkty z recyklovaného papíru a vyhneme se výrobkům s palmovým olejem,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Výstava KONOPEX - konopné produkty v areálu Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě,
OBRAZEM: Dolní oblast Vítkovic láká i na Konopex