„Slovo sika pochází z japonštiny a znamená jelen. Sika vietnamský byl v přírodě zcela vyhuben. Zachránil ho až farmový chov a zoologické zahrady. V současné době se připravuje jeho zpětné navrácení do přírody, tentokrát v jižní Číně. I na tomto projektu se aktivně podílí odborníci z naší zoo," popsala mluvčí Šárka Nováková.

Údaje o narozených mláďatech siky vietnamského, o tom, kde se nachází a kolik jich vlastně na světě je, jsou jen výčet informací, které ostravská zoo už nyní spravuje. Celosvětovou plemennou knihu siky vietnamského vedl do roku 2014 Tierpark Berlín.

„Ten doporučil, aby pokračování bylo svěřeno právě ostravské zoo. Už čtvrým rokem totiž řídíme evropský chovný program pro tento druh," dodala Šárka Nováková, s tím, že zoo už nyní navrhuje i přesuny jednotlivých zvířat mezi zoologickými zahradami, tak aby byla populace co nejživotaschopnější.

Letos by se tak po Evropě mělo mezi zoologickými zahradami přepravit přes 30 siků vietnamských," sdělil vědecký pracovník Zoo Ostrava Jan Pluháček.

Zoologická zahrada doposud pravidelně vydávala dvě evropské plemenné knihy, a to pro hrocha obojživelného a wapiti sibiřského. V případě siky vietnamského jde o třetí celosvětovou plemennou knihu vzácného druhu vydávanou v současné době českými zoologickými zahradami.