Oficiální název ostravské zoo nyní tedy zní Zoologická zahrada Ostrava a botanický park, p. o.

„O tom, že ostravská zoologická zahrada se vedle chovu vzácných a ohrožených druhů zvířat věnuje intenzivně i aktivitám spojenými s rostlinami, se návštěvníci přesvědčují již celou řádku let. Dnes se botanická stránka činnosti oficiálně dostala i do názvu organizace. Rozhodlo o tom zastupitelstvo města Ostravy,“ uvedla ve čtvrtek odpoledne v tiskové zprávě mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

V roce 2005 byla Zoo Ostrava jedním ze zakládajících členů Unie botanických zahrad v roce.

„Botanický směr ostravské zoologické zahrady bezesporu předurčilo umístění v unikátní přírodní lokalitě Velkého ostravského lesa. Že se jedná o botanicky velmi cenné území, potvrdil i botanický výzkum, který zde probíhal v roce 2003. Při něm bylo zjištěno téměř 450 druhů planě rostoucích rostlin z 68 čeledí,“ připomněla dále mluvčí.

Město se zaručilo, že na moderní trať by nasazovalo nové tramvaje od Stadleru, kterých už brzy bude mít téměř čtyřicet. Po městě zatím jezdí první dvě.
Nová tramvajová trať v Porubě: miliardový projekt, který rozděluje Ostravu

Nejvýznamnější dominantou původních lesních porostů jsou exempláře buku lesního. Stáří těchto stromů je odhadováno na 100 až 150 let.

Botanické stezky

V areálu ostravské zoo se nachází tři botanické stezky – Cesta vody, Cesta stínu a Cesta lesa - v celkové délce téměř 6 km, dva pěstební skleníky s kolekcí tropických a subtropických rostlin, Rododendron park a expozice Zahradní umění Dálného východu s kolekcí bonsají a ornamentálních stromů.

„Botanický park je již řadu let nedílnou součástí zoologické zahrady, plní funkce vzdělávací a rekreační, rozšiřuje a zlepšuje péči o unikátní přírodní areál. Rozšíření a doplnění názvu zoologické zahrady o botanický park je tak přirozeným vyústěním našich botanických a ochranářských aktivit,“ dodává Petr Čolas.

Bart má na svém kontě několik úspěšných zásahů. Naposledy našel řidiče ukrytého v kanále.
Osmiletý Bart vystopoval v Ostravě zdrogovaného řidiče ukrytého pod zemí