Například sloni mají kromě bahniště přímo ve venkovním výběhu možnost nechat se ošetřovateli osprchovat. Tu se slonům snaží dopřát každý den, aby pro ně bylo horko snesitelnější.

„Slony sprchujeme nebo vapkujeme co druhý den. Momentálně nejvíce využíváme sprchu, aby jim bylo lépe. Ve výběhu mají k dispozici ještě rosení, ale to není na rozpálené kůži tak příjemné jako proud vody z hadice,“ říká ošetřovatel zoo Ondřej Matěj.

Kromě sprchování sloni využívají i venkovní jezírko, kde si vodu nabírají do chobotu a polévají se. „Ne všichni naši sloni mají rádi sprchování od ošetřovatelů. Nejvíce toho však využívá malý Chandru, který v červenci oslavil první narozeniny,“ dodává Ondřej Matěj.

Nový sloní samec slona indického v ostravské ZOO.
Nový slon? Příjemný bonus v ostravské zoo
Dolní oblast Vítkovic
CzechTourism „vymazal“ Dolní Vítkovice z žebříčku nejnavštěvovanějších atrakcí

Sloni však nejsou jediná zvířata, která se potřebují v letních dnech ochladit. „Kromě slonů se v létě snažíme osvěžit například papoušky, kteří mají jemné rosení přímo ve voliérách, nebo pandy červené, které jsou zvyklé spíše na chladnější klima. I pro zvířata, která pochází původně z teplejších podnebných pásů, jsou tyto teploty náročné. Nejsou přes den tak aktivní a intuitivně se schovávají do stínu,“ říká mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Zvířatům vyhovuje kromě osvěžování i lokalita zoo. Stín, který Velký ostravský les nabízí, je příjemný nejen pro zvířata, ale i pro návštěvníky.
„Díky nemalým investicím do nových pavilonů a zalesněné dobré lokalitě zoo jsou zde příjemnější teploty než například v centru města,“ dodala tisková mluvčí zoo Šárka Nováková.

Kateřina Holíková

Odhalení sochy Franty Šišky v Dolní Lomné se v červenci 2011 ujal zpěvák Jarek Nohavica.
OBRAZEM: Franta Šiška z Milionáře Jarka Nohavici má sedm let
Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Ilustrační foto.
SmartWings končí s linkou Ostrava-Dubaj
Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Ilustrační foto.
SmartWings končí s linkou Ostrava-Dubaj