Třídenní jízda s Ostravarem začíná už dnes

Slavnosti pivovaru Ostravar se letos uskuteční už pošestnácté a poprvé budou třídenní. Pořadatelé opět slibují proudem tekoucí pivo za dvacet korun, exkurze po pivovaru a zejména největší esa tuzemské hudební scény.

Celkem v areálu pivovaru Ostravar vystoupí dvacet kapel a interpretů, dnes například Horkýže Slíže, zítra Vypsaná fixa, Marie Rottrová či Buty a v nedělní program uzavře skupina Kryštof s frontmanem Richardem Krajčem.

Za třídenní vstupné lidé zaplatí 450 korun, za jednodenní od 150 do 190 korun. Vstupenky jsou k dostání mimo jiné v ostravských informačních centrech. 

Po Ostravici se budou plavit kuriózní plavidla

Druhý ročník Rozmarných slavností řeky Ostravice, který se uskuteční už zítra od 14 do 22 hodin v úseku od Loděnice po most Miloše Sýkory, nabídne závod týmů i jednotlivců. Posuzovat se bude schopnost plavidla manévrovat po hladině, netradiční vzhled plavidla i posádky.

Návštěvníci budou mít možnost přeplavit se po takzvané mokré lávce z jednoho břehu na druhý, kde navíc bude řada stánků s kulinářskými specialitami, workshopů, koncertů a vystoupí také pouliční hudebníci. Vrcholem programu bude od 22 hodin světelná show na mostě Miloše Sýkory. 

Industriální areál Dolních Vítkovic ožije hudbou 90. let

Týden po Beerfestu se v Dolních Vítkovicích uskuteční další hudební festival. Druhý ročník Oldies Festivalu nabídne návštěvníkům ta největší esa hudební scény 90. let, která dominovala hitparádám. Potvrzenými interprety, kteří na festivalu vystoupí, jsou DJ Bobo, Vengaboys, Fun Factory, 2 Unlimited, Loona, Captain Jack nebo Petr Kotvald. Vstupné v pobočkách Ostravského informačního servisu stojí 500 korun, přímo na místě 700 korun. Festival začíná v sobotu v 19 hodin.

MHD posílí na Oldies festival Ostrava spoje

Dopravní podnik města Ostravy (DPO) v sobotu  posílí spoje z důvodu očekávané zvýšené návštěvnosti 2. ročníku Oldies festivalu v Dolních Vítkovicích.

„Linky č. 1 a 2 budou od páteční 23. hodiny do nedělní 4.30 hodiny zastavovat na zastávce Důl Hlubina, linka č. 2 bude navíc v nočních hodinách kapacitně posílena," sdělil mluvčí DPO Miroslav Albrecht s tím, že před festivalem, který začíná v 19 hodin, budou vypraveny posilové tramvajové spoje ze zastávek Plynárny, Poruba vozovna, Obchodní centrum a Poliklinika na zastávku Důl Hlubina.

V nočních hodinách pak budou z Dolu Hlubina vypraveny posilové spoje na Dubinu, Hlavní nádraží, do Výškovic a Poruby. 

Na pouť do Vítkovic

Tradiční Petropavlovskou pouť pořádá zítra městský obvod Vítkovice na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zahájí ji dopolední běh Vítkovicemi. Trasy povedou z náměstí Jiřího z Poděbrad do sadu Jožky Jabůrkové. Hlavní hvězdou poutě bude zpěvačka Petra Černocká. V programu vystoupí například děti z místních mateřských a základních škol, skupina Nevym ze ZUŠ Leoše Janáčka, mažoretky krokodýl. Chybět nebudou kolotoče a bohaté občerstvení.

AVÍZO BAZAR už tuto neděli 

V neděli 26. června se na Výstavišti Černá louka v Ostravě, pavilon A, od 8 do 12 hodin uskuteční oblíbený AVÍZO BAZAR - největší prodejní akce dětského a kojeneckého zboží v Moravskoslezském kraji.

Pro děti je připraven doprovodný program, jako například tvoření, trampolína a deskové hry s Hitrádiem Orion, malování na obličej s MŠ Hello a další atrakce Světa techniky.

TIPY Z OKOLÍ

Extrémní závod ovládne Lysou horu a okolí

Extrémní závod čtyřčlenných štafet zítra opět po roce ovládne okolí Lysé hory. Štafetový závod, který zahrnuje soutěže v běhu do vrchu, MTB, kajaku a paraglidingu, prověří ty nejzdatnější sportovce. Diváci mohou vidět vrcholné výkony běžců a cyklistů při zdolávání Lysé hory, paraglidistů při sletu a přistávání v centru konání závodu a kajakářů, kteří při sjezdu řeky Ostravice mají závod zpestřen skokem z rampy a eskymáckým obratem. Kromě hlavního závodu je připraven i doprovodný program pro děti i dospělé, soutěže a večerní koncert. Součástí Adrenalin Cupu je také závod Beskydský šerpa, závod čtyřčlenných týmů ve vynášce sudu piva na vrchol Lysé hory. 

Jaký je svět pod vodní hladinou, zjistíte v archeoparku Chotěbuz Na úspěšnou akci na téma ornitologie naváže o tomto víkendu v Archeoparku v Chotěbuzi akce další, inspirovaná tentokrát vodní tematikou. Malí i velcí návštěvníci budou zítra od 9 hodin zkoumat metody dávného rybolovu, vyzkouší si zábavné hry a pokusy s vodou a budou moci pozorovat na vlastní oči výběr nejrůznějších vodních živočichů.

Akce bude předehrou léta a pořadů připravovaných v areálu pro návštěvníky všech věkových kategorií a to po oba prázdninové měsíce.

„Takřka každý letní víkend si nejen historičtí nadšenci budou moci vyzkoušet různé postupy z experimentální archeologie, zažijí aktivní rekonstrukce života starých Slovanů nebo využijí přírodní zázemí areálu při nejrůznějších tematických hrách a soutěžích. Chybět tak nebude dobové vypalování keramiky, tavení kovů, pečení chleba, barvení látek, zkoumání „upírských" hrobů a mnoho dalšího," prozradila mluvčí Muzea Těšínska Iva Lupková.

Léto v archeoparku zahájí 5. července oslava svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, během níž bude pro všechny příznivce žijící historie přichystán bohatý program realizovaný ve spolupráci se Spolkem pro historii a šerm Tizon.

Vodáci otevřou Odru

Vodákům o tomto víkendu začíná nová sezona. Odemykání meandrů na Odře ve Starém Bohumíně se koná zítra od 10 hodin. Účastníky hromadného sjezdu čeká skoro sedm kilometrů dlouhý úsek přírodní památkou Hraniční meandry Odry a až do polského Zabełkowa. Sraz účastníků je v 9.30 hodin u nástupního místa ve Starém Bohumíně u starého hraničního mostu.

„V Bohumíně také letos otevřeme vodáckou půjčovnu lodí, která bude v provozu až do 1. října. Zájemci si mohou městské lodě zapůjčit už na odemykání meandrů," informovala Miroslava Šmídová z bohumínské radnice. 

Štramberk oslaví Dny města  Místní obyvatelé i návštěvníci z okolí budou slavit Dny města Štramberka. Hlavní atrakce zaplní zítra od 10 hodin místní náměstí a prostoupí je zejména melodie orchestrů. Po celý den bude oslavy provázet řemeslný trh, kde zájemci najdou vše od rukodělných výrobků, až po dobroty k zakousnutí.

Společnost EKO-KOM se postará o program pro děti, připraví pro ně spoustu soutěží a skákací hrad. V 10 hodin vyrazí od Malého korýtka na náměstí průvod dechových orchestrů, které poté budou znít po celé odpoledne. Návštěvníkům zpříjemní den orchestry z Dolního Benešova, slovenské Nové Dubnice, Štramberku a také polský Orkiestra Wrzesnia. Zahraje také country kapela Cizinci. Společný koncert hudeb před kostelem se rozezní od 11.30 hodin a o hodinu později přijde na řadu společný koncert na Trúbě. Aktivnější návštěvníci se budou moci zúčastnit také soutěže o putovní Štramberský škrpál, slavnostní vyhodnocení jeho vítěze se uskuteční od 13 hodin.

Pro veřejnost bude otevřená městská galerie a městské informační centrum, kde si zájemci prohlédnou výstavu děl s motivem Štramberku, či Muzeum Zdeňka Buriana s expozicemi Zdeněk Burian a jeho svět 2015 nebo Cesta do pravěku.

Bílovecké šlapátko

Milovníci historických kol zítra opráší své dvoukolé miláčky a v dobovém oblečení vyrazí na vyjížďku po okolí Bílovce. Bílovecké šlapátko odstartuje v 9 hodin na nádvoří zámku v Bílovci. Účastníci pak vyjedou na vyjížďku, jejíž součástí bude polední piknik v přírodě a účast na kulturní akci ve Slatině. Zakončení jízdy bude v Medvědí boudě v Bílovci, kde bude hrát k tanci a poslechu Slatinské Jazzové Combo. 

Den města Fulneku

V zahradě městského kulturního centra se zítra od 13 hodin uskuteční Den města Fulneku. Hlavní hvězdou dne bude zpěvák Ben Cristovao, vystoupí také kapely Ready Kirken, Jaksi Taksi či Nevím. Slavnost zahájí ceremoniál korunovace nové princezny Terezky z Fulneku, připraveny budou také vystoupení pro děti, ohňová show, skákací hrady a chybět nebude ani bohaté občerstvení. Dospělí zaplatí za vstup 100 korun, studenti polovinu a děti, důchodci a ZTP mají vstup zdarma. 

Návsí se promění v bojiště

Střelné zbraně, obrněná válečná technika a granátníci z Napoleonských válek čekají na návštěvníky Military Day. Akce s nádechem vojenské historie se uskuteční zátra v Návsí v areálu Autoservisu Czudek od 9 do 17 hodin.

K vidění budou i dobové vojenské tábory a oblečení z druhé světové války, bojové ukázky, cvičení se zbraněmi, práce celníků se psy či výstava druhoválečných artefaktů. Zájemci si mohou vyzkoušet střelbu z airsoft a laserových zbraní nebo se projet v obrněných a kolových vozidlech. 

Vendryně: Slezská noc přinese rock a bojovou náladu

Rocková a metalová hudba se po roce opět rozezní sportovním areálem ve Vendryni. Zítra se zde bude konat festival Slezská noc. Představí se kapely Škwor, Dymytry, Dark Gamballe, XIII. Století, Citron, De Bill Heads nebo Witch Hammer. Na své si přijdou i fanoušci bojových umění. Akce začne ve 12 hodin. Vstupenky stojí na místě 300 korun, pro děti do 150 centimetrů v doprovodu dospělé osoby je vstup zdarma. 

Kravaře: Sportem k pomoci postiženým

Tradiční charitativní akce Pomozte postiženým dětem začíná ve sportovním centru zítra od 12.30 hodin turnajem sponzorů v malé kopané. Hlavní fotbalové utkání Sportovních osobností Opavska s Reprezentačním mužstvem starostů obcí a měst bude odpísknuto v 17 hodin. Součástí bude dražba dresů sportovních osobností a doprovodný program nabídne dětské atrakce, jízdu na poníkovi, prohlídku historických motocyklů, ukázku policejní techniky, horkovzdušný balon a soutěže. 

Opavsko: Přichází odpustový čas

Velkohoštičtí oslaví svůj odpust během víkendu hlavně promítáním v letním kině a kávou.

V sobotu bude v podzámčí od 21 hodin promítnut film Probudím se včera. Nedělní část programu začíná od 10.30 hodin bohoslužbou a pokračuje už ve světském duchu vystoupením žáčků i předškoláčků a koncertem skupiny Bratranci.

Sudický odpust nabídne zítra od 17 a v neděli od 10 hodin bohoslužby, varhanní koncert, vystoupení mažoretek, diskotéku a ohňostroj. 

Opavské Dny brannosti

Do opuštěných Dukelských kasáren se dnes a zítra vrátí vojáci k zajištění vojensko-historické připomínky vojenské minulosti města Opavy.

Dnešní část programu se odehraje na Dolním náměstí, kam bude od 13 hodin umístěná výstava moderní i historické vojenské techniky. Opavou projede kolona historických vozidel.

V sobotu se program od 13 hodin přesune do Dukelských kasáren. Zájemci se zde dočkají bojových ukázek z první i druhé světové války, prohlédnou si vojenskou výzbroj a mohou se zúčastnit branných soutěží, střelby na airsoftové střelnici nebo projížďky v historických vozech. Akci zakončí ohňostroj. 

ZA HRANICEMI KRAJE

Velké Karlovice: Letní karlovská padesátka
Turistický pochod krásnou krajinou kolem Velkých Karlovic nabídne zítra pět tras různé náročnosti v délce od 10 do 50 kilometrů. Všechny trasy vedou kolem rozhledny Miloňová, ta nejdelší i přes obě další místní rozhledny Sůkenická a Ztracenec. Nejkratší trasa je vhodná i pro děti.