Jindřich Středula.Zdroj: MMO

Mluví se o něm jako o neřízené střele. Už před rokem a půl, kdy se zbortila tehdejší koalice na ostravské radnici složená z ANO, ČSSD a KDU-ČSL, se o Jindřichu Středulovi (tehdy ještě v hnutí ANO) hovořilo v souvislostech, že vedl podivná kuloární jednání o možnostech jiného uspořádání vlády nad Ostravou.

Jak Deník zjistil, dnes už Jindřich Středula (na snímku vpravo) není členem zastupitelského klubu hnutí ANO, ale jeho jméno figuruje v seznamu zastupitelů za ODS, jejichž počet se tak ze čtyř zvedl na pět. Podle něho samotného došlo k této změně už loni na podzim, a to kvůli některým záležitostem v hnutí ANO, které mu dlouhodobě vadily, ale nechtěl je přímo specifikovat.

ČTĚTE TAKÉ: Řídil opilý. Martin Štěpánek se ve vedení města drží „zuby nehty"

„Chtěl jsem však nadále podporovat současnou koalici (tu tvoří od podzimu 2015 hnutí ANO, Ostravak, ODS a KDU-ČSL pozn. red.), tak jsem se domluvil, že budu v klubu zastupitelů za ODS. Nejsem ale členem této strany ani o vstupu do ní neuvažuju," vyjádřil se pro Deník Jindřich Středula.

Svůj osobní postoj k otázce případné rezignace nynějšího kolegy Martina Štěpánka, na kterého se teď provalilo, že byl v půli ledna přistižen opilý za volantem s bezmála dvěma promile alkoholu, nechtěl veřejně sdělovat.

Nicméně konstatoval, že respektuje stanovisko zastupitelského klubu ODS, do jehož řad teď patří. Ten vyslovil podporu svému náměstkovi pro sport a školství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kauza Kramný: Rejžková „položila" dovolání a začíná chystat ústavní stížnost

Zajímavostí přitom je, že Středulu se Štěpánkem pojí aktuálně nejen přátelství, ale také  to, že jsou oba v zastupitelském klubu ODS, ale i jejich zaměření na sport. Náměstek primátora Štěpánek je ve městě známý prosazováním velkolepých projektů na stavby či rekonstrukce sportovišť od městského stadionu, Ostravar Arény až nově po Bazaly. O tom, že oba politici k sobě mají blízko i názorově, svědčí fakt, že přeběhlík Středula působí v dozorčích radách společností Vítkovice Aréna a Sareza. Podle našich zdrojů pak nově pracuje i v Baníku Ostrava údajně jako obchodní ředitel.

Na důvod, proč už Středula není v řadách ANO, a jaký všechny tyto zmíněné okolnosti mohou mít vliv na současnou koalici, se Deník zeptal i primátora Ostravy Tomáše Macury.

„Byl vyloučen z klubu ANO už před několika měsíci pro dlouhodobé neshody. Neřekl bych vyloženě, že to ohrožuje koalici, ale počty jsou jasné. Nám o jednoho zastupitele ubylo, ODS jeden přibyl. Nicméně i eventuální koalice bez ODS by měla stále nadpoloviční většinu v ostravském zastupitelstvu," vyjádřil se primátor Macura.

ČTĚTE TAKÉ: Hattrick Arény: Nejmladší ostravská scéna zaujala kritiky. Je Divadlem roku 2016

Opoziční zastupitel Lumír Palyza (ČSSD) Deníku řekl, že radnicí „šla informace", že Středulu z klubu hnutí ANO vyloučili. „Posléze nám bylo oznámeno, že se stal členem klubu ODS. Toto považuji za čistě jeho rozhodnutí, které já nemám potřebu nijak komentovat. Jako pravicový politik se prostě uchytil u pravice," uvedl Palyza.

Ten předloni označil Středulu za politického provokatéra, protože ten mu prý „naoko" naznačoval možnost vytvoření nové koalice ve vedení města (ke koaliční změně pak skutečně došlo, avšak bez přispění či účasti sociálních demokratů pozn. red.).

„I v souvislosti s touto provokací klub ANO dlouhodobě signalizoval jisté komunikační problémy ze Středulovy strany. Každopádně si ale nemyslím, že by byla nynější koalice ohrožena. Vytvořila se totiž taková, jakou si zástupci stran v ní zahrnutých od prvopočátku přáli," dodal Lumír Palyza.

I Jindřich Středula Deníku řekl, že si nemyslí, že by současná koalice byla v ohrožení, ať už kvůli jeho přechodu k ODS, nebo kvůli aktuální kauze Martina Štěpánka. Jaké to všechno může mít dopady, se ale napřímo uvidí na dalším zasedání zastupitelstva Ostravy, které se uskuteční ve středu 5. dubna a ožehavým tématem se bude zabývat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obviněný znalec v kauze Kramný: Jde o zastrašování 

Jak je nyní složeno ostravské zastupitelstvo?
ANO 14 křesel (-1*)
ČSSD 12 křesel
Ostravak 10 křesel
KSČM 10 křesel
ODS 5 křesel (+1*)
KDU-ČSL 4 křesla

* V hnutí ANO už není započítán zastupitel Jindřich Středula, který se přiřadil k zastupitelům za ODS.
** Koalici nyní tvoří hnutí ANO, Ostravak, ODS a KDU-ČSL, které mají celkem 33 křesel v 55 členném zastupitelstvu města Ostravy.
*** Předchozí koalice, která vládla od voleb v roce 2014 až do převratu na podzim 2015, byla složena z ANO, ČSSD a KDU-ČSL, a měla tehdy ještě i se Středulou 31 křesel v zastupitelstvu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 

Premiéra akustické zbraně v Opavě. Šéf policie: Odvedli jsme excelentní práci!

Lístky pro Baník: Jak to celé bylo?

Podprsenky z Kravař: v Praze chtějí bambus a krajku, jižní Morava větší velikost