Ta se stejně jako předběžná opatření týká nedemokratického sestavování kandidátky do předčasných sněmovních voleb.

Návrh na zrušení Kajnarova členství ve straně vzešel z místní organizace Ostrava-Poruba. V lednu o něm sociální demokraté rozhodli na členské schůzi a následně jejich rozhodnutí minulý týden potvrdil i Okresní výkonný výbor ČSSD Ostrava. Primátor má nyní ještě šanci odvolat se k okresní konferenci, která se koná v březnu.

„Nechci být členem politické strany, která porušuje principy při jednáních orgánů. Nicméně přemýšlím, že se odvolám, protože mi to nepřijde spravedlivé," uvedl primátor Kajnar.

Navzdory pravidlům

"Chtěl bych, aby politické strany fungovaly v souladu s pravidly, aby si v rámci politických stran různé skupiny lidí nevytvářely mocenské pozice, které potom hájí navzdory pravidlům, stanovám, zákonům," řekl Kajnar.

Primátor opakovaně kritizuje, že se strana v Ostravě údajně cíleně zbavuje nepohodlných lidí i místních organizací. Podle něj se ve městě porušují principy výběrů kandidátů a nedodržují se stanovy, které se podle potřeby "ohýbají" ve prospěch současného vedení ostravské ČSSD.

Co na to šéf ostravské ČSSD?

Podle šéfa ostravských sociálních demokratů Adama Rykaly se dají kroky bývalého člena strany komentovat jen těžko.

„Petr Kajnar chce poškodit stranu v očích veřejnosti. Když byl na naši kandidátku zvolen, způsob sestavování demokratický byl. Teď když nedostal dostatečný počet hlasů, je sestavování kandidátky najednou nedemokratické," podotkl Adam Rykala. 

Osmapadesátiletý Kajnar se do čela kandidátky ČSSD v komunálních volbách poprvé dostal v roce 2006 a následně se stal primátorem. Své místo lídra obhájil i při volbách o čtyři roky později. ČSSD komunální volby v Ostravě v roce 2010 vyhrála poprvé od roku 1990.