Tiskový mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela sdělil, že pokud se nepřijde zaregistrovat najednou větší skupina žadatelů o vízum a zdravotní pojištění, respektive ubytování a zaměstnání, vychází průměrná čekací doba už jen na 15 minut.

„První dva tři dny od otevření se chvílemi dalo v registrační části projít jen s obtížemi a odpočinková část byla plná. Byla zcela obsazená lůžka, někdy i s více lidmi, a stejně tak byly obsazené židle u stolů. Teď je zde viditelně volněji a přehledněji,“ uvedl Petr Kůdela.

Julia už v ostravském ubytování s kočičími společníky Marfou (zleva), Kuziou a Martinem. Březen 2022.
Freelancerka z Kyjeva: vzala tři kočky, přijela pod Beskydy, bude tu pracovat

Právě Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK), se starají o přidělování ubytování, což je podmínka pro policejní registraci a získání víza, i o chod celého centra. Petr Kůdela upřesnil, že celkem již prošlo ostravským KACPU, včetně sedmi dnů v menším KACPU v budově Českého červeného kříže v Ostravě-Fifejdách, už přes 9000 osob, hlavně matky s dětmi.

Zatímco na počátku fungování KACPU se zde registrovalo denně okolo 900 osob, ve středu 23. března to byly už jen zhruba dvě stovky osob. O ubytování dosud v KACPU Ostrava požádalo hasiče přes 2600 osob. Jejich počet rovněž pomalu klesá.

Noční vlakové spoje přivážejí ukrajinské válečné uprchlíky na nádraží, 18. března 2022 v Bohumíně.
Přineste plyšáky, ty si děti vezmou vždycky, říká dobrovolnice z Bohumína

Mluvčí hasičů doplnil, že v případě, že se hasičům podaří získat hasičské autobusy či dopravní automobily, dovezou žadatele až do místa jejich nových přechodných domovů v Moravskoslezském kraji. „Stále je k dispozici ubytování takzvaného rodinného charakteru, zatím tedy nebylo potřeba začít využívat hromadná ubytování v tělocvičnách a jiných zařízeních,“ poznamenal Petr Kůdela.

Kromě víz, ubytování a bezplatného občerstvení v bufetu mohou lidé v KACPU získat české zdravotní pojištění, informace o sociálních dávkách i práci, bankovní služby, psychologickou a duchovní pomoc, a rovněž kvalitní, byť již použité šatstvo. K dispozici zde byly i bezplatné telefonní karty.

Všestranná pomoc

Pamatováno je i na domácí mazlíčky – ve vyhřívaném modrém stanu HZS ČR před pavilonem A na Černé louce se prostřídalo již několik desítek psů a také několik koček.

V centru od začátku působí posttraumatický tým, včetně dvou profesionálních hasičských psycholožek – z HZS MSK a Záchranného útvaru HZS Hlučín, v odpočinkové části, oddělené dveřmi, chodbou a schodištěm, jsou připraveny desítky rozkládacích lůžek a několik stovek židlí se stoly.

Celoevropská dopravní razie SPEED MARATHON v Moravskoslezském kraji, policisté měřili rychlost na osmdesáti místech. Čtvrtek, 24. března 2022.
Velké měření rychlosti v kraji, tipy dávali lidé, policisté byli na 80 místech!

„Zde je opravdu klid a viditelně malý počet osob. Stále využívány jsou ale oba dětské koutky, jeden v registrační a druhý v odpočinkové části,“ dodává Petr Kůdela s tím, že vedle asistentů, překladatelů, nejrůznějších dobrovolníků, hasičů, Policie ČR, vč. cizinecké, pracovníků MV ČR (migrační a ubytování SUZ), VZP, RBP a ČČK, organizace Adra a pracovníků úřadu práce zde působí Diecézní charita ostravsko-opavská a Krizové centrum Ostrava a také peněžní ústavy.