Po dohodě Multižánrového centra Cooltour s městským obvodem Moravská Ostrava a Přívoz bude adopce truhlíků zdarma. V současnosti je rezervováno 49 žardoniér v centru Ostravy. Největší zájem je o Truhlíky v Poštovní ulici a v okolí Masarykova náměstí.

Mezi adoptivní rodiče už se nyní řadí i Moravskoslezský Deník.

„Věříme, že svého pěstitele najde i zbývajících třiadvacet truhlíků. Projekt by měl zkrášlit město, protože jsou stále bohužel tací, kteří žardiniéry a rostliny v nich ničí," uvedla koordinátorka projektu Ostravští Truhlíci Soňa Frídlová. Nejvíc jsou postižené oblasti kolem ulic Stodolní, Nádražní a Masné. „Nejčistší jsou naopak například ty na Masarykově náměstí," popsala Martina Kittnerová z technických služeb centrálního ostravského obvodu.

Veřejným majetkem

Své svěřence si adoptivní rodiče převezmou i s krátkým manuálem, jak se o něj starat, už v pondělí.

„Adopce začnou ve dvě hodiny odpoledne v Cooltouru na Černé louce. Pěstitelům předáme mimo jiné i dřevěnou cedulku k označení Truhlíka a několik reklamních předmětů, ať se lidé mohou svým svěřencem mezi známými pochlubit," popsala Soňa Frídlová.

Oficialitou při předávání bude i podepsání smlouvy o výpůjčce, jelikož žardiniéry stále zůstávají i po dobu adopce veřejným majetkem.

Soutěž o toho nejkrásnějšího

Své Truhlíky si budou moci všichni ozdobit neživou výzdobou tak, aby nepoškodili současnou výsadbu ani nádobu na květiny, a nebyla reklamního charakteru. „Bude ideální, pokud svého Truhlíka stihnou vyzdobit do poloviny června, protože pak už začneme soutěžit o toho nejkrásnějšího," řekla koordinátorka projektu.

Letos byly žardiniéry v centru města osazeny okrasnými trávami, převislými surfiniemi, dřišťálem a tujemi či cypřiši," sdělila Martina Kittnerová, která vítá, že se k běžné údržbě, kterou zajišťují technické služby, přidá také nadstandardní péče samotných obyvatel Ostravy. Pokud se projekt osvědčí, tak příští rok budou moci Ostravané osadit Truhlíky svými rostlinami.

Bližší informace a plánek s Truhlíky je na internetových stránkách www.cooltourova.cz.

Zájemci o adopci se mohou hlásit k osobní schůzce na emailové adrese truhlici@cooltourova.cz nebo na telefonu 734 720 666.