Ostravské záložáky čekalo opravdu drsné prostředí. Letošní cvičení, které vedli instruktoři ze 73. tankové praporu z Přáslavic, bylo zaměřeno na bezpečný přesun horským terénem.

Kromě zkušených záložáků se jej zúčastnili i nováčci, kteří přišli do jednotky v minulém roce po absolvování základní přípravy ve Vyškově.

„Ve volném terénu jsem se propadal po kolena, místy i po pás. Bez sněžnic by to nešlo," uvedl nováček roty vojín Radovan Todič, civilním povoláním vodohospodářský technik.

Těžce přístupný terén a strmé svahy se sklonem větším jak pětatřicet stupňů vojáci překonávali pomocí improvizovaných kotvících prostředků a šikmého slanění. Zdolat ledovou stěnu šlo pouze za pomocí cepínu a maček.

„Jedná se o druhé cvičení v těchto drsných podmínkách. Minusové teploty, noční přesun a přespání v záhrabu kluky vyčerpalo fyzicky i psychicky. Cíl výcviku byl splněn, vojáci se s horským prostředím vyrovnali," zhodnotil cvičení ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava plukovník Jaroslav Hrabec, podle kterého jsou Krkonoše pro tento typ výcviku ideální, a to jak po stránce atraktivity, tak po stránce klimatických podmínek.

„V záhrabu mi zima nebyla, horší bylo překonat ledovou stěnu, je to zřejmě o technice lezení a síle v rukách. Technika vázání improvizovaného úvazku, či dračího uzlu se mi bude hodit i v běžném životě," okomentoval cvičení dlouhodobý člen jednotky, ostravský horník, svobodník Daniel Lechovič.

Podle Martina Ogořalka z Krajského vojenského velitelství Ostrava cvičení v tvrdých klimatických podmínkách ukázalo připravenost aktivních záloh.