Odštěpení mateřinky se prozatím odkládá. To je zásadní informace k záležitosti, o které Deník již informoval.

Související článek: Vzpoura rodičů: Ostrčilku nám nedělte!

Na žádost místostarosty Víta Macháčka (KSČM) mělo k rozdělení instituce dojít kvůli lepším podmínkám mateřské školy jako samostatného subjektu. To se ale rodičům pranic nelíbilo, zejména skutečnost, že záměr nebyl podložen žádnými konkrétními důvody či průzkumy.

Ještě ve středu odpoledne bylo projednávání bráno za hotovou věc, po podvečerním setkání zástupců obvodu s některými rodiči z něj ale sešlo.

„Když jsme schůzku končili, bylo mi na můj dotaz, zda jsou naše podněty a chabá obhajoba pana zastupitele (Víta Macháčka, pozn. red.) důvodem ke změnění stanoviska, řečeno, že víceméně ne. Zřejmě poté ještě zasedala rada a k tématu se vrátili. Možná byla klíčová naše poznámka, že jsme to medializovali," řekla jedna z matek Lucie Dokoupilová, jež se setkání zúčastnila.

PŘIPRAVÍ ANALÝZU

„Rozhodli jsme se materiál, který se týká rozdělení ZŠ a MŠO Ostrčilova formou odštěpení mateřské školy, z programu dnešního zasedání zastupitelstva navrhnout ke stažení a připravit podrobnější analýzu, kterou odprezentujeme i rodičům," uvedla starostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová, která nechce činit ukvapené závěry.

V opačném případě měl podle informací Deníku proti projednávání této záležitosti vystoupit opoziční zastupitel Miroslav Svozil (ODS). Po hlubším prostudování záležitosti to vypadá, že se jedná spíše o neshody místostarosty Macháčka, který má odbor školství na starosti, s vedením školy, za ním ale řada zaměstnanců stojí.

Ozývají se hlasy poukazující na určité nesrovnalosti ve fungování školy a osobě ředitele, ale i ty, které situaci považují za uměle vykonstruovanou s cílem dosadit do osamostatněné školky vedení, které by souhlasilo s nařízeními „shora". Této komické situace se už neúčastní zástupkyně ředitele mající na starost mateřinku, která rezignovala.

RODIČE NAVRHUJÍ ZKUŠEBNÍ OBDOBÍ

„Vzhledem k tomu, že záležitost má zcela jiné podhoubí, než jak nám bylo prezentováno, a že ten problém je skutečně postaven spíše na té personální stránce, tak jsme se po domluvě s maminkami domluvili, že paní starostce nabídneme spolupráci a pomoc," míní advokátka a matka dvou dětí v mateřské i základní bilingvní škole Jana Kudrnová s tím, že cílem by mělo být udržet tuto prestižní školu na výsluní.

„Nejvíce na to přece doplatí samotné děti," obává se další z Deníkem oslovených matek Katarína Valentová, jež má na základní a mateřské škole stejně jako Kudrnová dvě dcery. Jakou tedy mají rodiče vizi? Navrhují jen drobné změny ve prospěch ředitele a zkušební roční lhůtu. Pokud by během ní vše fungovalo, nejen rodiče by považovali odtržení školky či změny ve vedení školy za bezpředmětné.