„Včera jsem dorazil po dvou měsících v Hrabyni,“ svěřuje se Deníku pan Stanislav (na snímku níže) z domu naproti. Po návratu z rehabilitačního ústavu míří o berlích k Domu kultury (DK) Poklad se šel zrovna ve stejnou dobu jako my přesvědčit, a to hned zčerstva, jak vypadá průběh oprav. Je mu jednasedmdesát let a většinu z nich žije na dohled již kultovní budovy. Rád vzpomíná na akce, které tu dříve probíhaly i pod hlavičkou jeho tehdejšího zaměstnavatele, bytového podniku.

Dům kultury Poklad, 6. srpna 2021.Dům kultury Poklad, 6. srpna 2021.Zdroj: Deník/Jakub PryčekNyní DK spadá pod společnost Akord & Poklad. „Hlavní sál, menší divadelní scéna, kino, cvičební sál, restaurace s venkovní terasou, komorní hudební klub…“ provází po interiérech programový ředitel Michal.

Je třeba zmínit i salonky: Poruba, Dukla, Oblouk, Věžičky, Duha. Najdou se také kanceláře k pronájmu a za pravým křídlem má do zimy vzniknout parkovací dům.

Velká žranice s Lukášem Hejlíkem a místními bistry v Ostravě-Porubě.
Velká žranice s Lukášem Hejlíkem v Ostravě. Porubu zaplavili milovníci jídla

Dům kultury Poklad, 6. srpna 2021.Dům kultury Poklad, 6. srpna 2021.Zdroj: Deník/Jakub Pryček„Konkurz,“ říká opavská artistka s uměleckým jménem Acrobetka k inscenaci nacvičované právě ve velkém sále. Dávají ji dnes (v pátek 6. srpna) v rámci víkendového festivalu Cirkulum - VÍCE ZDE.

Premiéra v Pokladu v novém to ale není. Předtím už tady hrál a zpíval za odvedenou práci stavařům Jarek Nohavica a konala se zde beseda v rámci akce Velká žranice a setkání jubilantů z Poruby  - VÍCE ZDE.

Deník na návštěvě v Ostravě-Porubě, léto 2021.
Návštěva ostravské Poruby. Obvod je žádanou lokalitou bez jediné ubytovny

„Restaurace má otevřeno od první srpnové středy,“ poznamenává programový ředitel, který také potvrzuje zájem veřejnosti o Poklad po rekonstrukci.

Prohlídka pro seniory

Extra pro seniory proto dělají v sobotu 7. srpna od 10 hodin prohlídku. Pamětníci poznají jen „budovatelské“ sousoší horníka, projektanta a hutníka na průčelí, původní strop v hlavním sále či plastiku Úroda ve vestibulu.

Starostka městského obvodu Ostrava-Poruba Lucie Baránková Vilamová.
Starostka Ostravy-Poruby k plánům obvodu: Chceme vlastní hřbitov s obřadní síní

„Chodily jsme tady do tanečních a na čaje o páté,“ rozhlížejí se po domě kultury Vlaďka a Líba. Na zmíněné akce nedají dopustit jako na tenkrát ideální příležitosti k seznamování (a nad těmi nynějšími možnostmi nechápavě vrtí hlavami).

Programový ředitel podotýká, že takzvané „čaje“, tedy zábavy s živou hudbou a tancem, mohou časem skutečně v nabídce přibýt. „Věrka, Maruška, to byly časy!“ dodávají Vlaďka s Líbou.

Po první zpěvačce – Věře Špinarové – se uvažuje pojmenovat v DK buď některý ze sálů nebo přilehlý parčík. Ta druhá – Marie Rottrová – bude v Pokladu zpívat ve středu 25. srpna. Kdy také proběhne slavnostní zahájení provozu s exkurzemi pro širokou veřejnost. Den otevřených dveří se tady koná i ve čtvrtek 26.