VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Otrava z gyrosu v Ostravě? Riziko nákazy číhá i jinde, varují krajští hygienici

Šest desítek lidí, které poté, co snědli gyros či kebab v bistru, postihly bolestivé křeče v břiše a průjmy, museli v minulém týdnu ošetřit lékaři v nemocnici v Hradci Králové. Problémy způsobil toxin zlatý stafylokok.  

13.6.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: Deník Šíp

V Moravskoslezském kraji nebyl v posledních letech výskyt rozsáhlejší epidemie, vyvolané bakteriálními toxiny, evidován. Uvedla to ředitelka Odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Ostravě (KHS) Renata Brablcová.

„V několika případech byl ve vyšetřovaných vzorcích potravin nalezen stafylokokový toxin nebo přímo bakterie Staphylococcus aureus (pozn. red: zlatý stafylokok). Jednalo se například o majonézové saláty, cukrářské výrobky a zmrzliny,“ odpověděla Renata Brablcová s tím, že mezi nejčastější hlášené infekční onemocnění z potravin patří kampylobakteriózy a salmonelózy.

Onemocnění zlatým stafylokokem se vzhledem ke svému rychlému odeznění často do hlášení nedostane. Postižení totiž ani nevyhledají lékařskou pomoc. Jinak je tomu v kolektivech, kdy při výskytu zažívacích potíží bývá podle průběhu onemocnění zvažována i otrava bakteriálními toxiny.

ZLATÝ STAFYLOKOK? ÚTOČÍ RYCHLE

Zmíněná bakterie se podle ní se vyskytuje v životním prostředí. Přibližně jedna třetina lidí je nosičem těchto zárodků, které se mohou nacházet ve stolici, v nosohltanu, na kůži i ve vlasech.

„Stafylokoky jsou také v prachu, následně se mohou dostat na pracovní plochy a nástroje používané pro přípravu pokrmů. Nedodržováním důkladné osobní hygieny personálu a čistoty prostředí kuchyně se bakterie mohou přenést do potravin, kde se množí a produkují enterotoxiny. Ty pak v rozmezí od 1 až 6 hodin vyvolají onemocnění. Příznaky nastupují náhle, dochází k úpornému zvracení, křečím v břiše, bolestem hlavy a průjmu. Onemocnění probíhá bez teplot a obvykle odezní do jednoho až dvou dnů,“ upřesnila Renata Brablcová.

Podle ní stafylokoky velmi dobře snáší nízké teploty, takže se mohou množit i v chlazených potravinách, jako jsou saláty, zákusky a zmrzliny. „Velmi rizikové je dlouhé skladování pokrmů při pokojové teplotě, kdy rychle roste počet bakterií, které vytváří vysokou koncentraci toxinu. Toxin je odolný vůči vysoké teplotě, var snáší 20 až 30 minut, proto se ohřátím pokrmu nezničí,“ poznamenala hygienička.

Z hlediska vzniku infekčních onemocnění z potravin jsou podle hygieniků rizikové masné výrobky, uzeniny, chlebíčky, vaječné výrobky, saláty, majonézové výrobky i krémové zákusky. Kromě už zmíněného zlatého stafylokoka mohou onemocnění vyvolat i salmonely, kampylobaktery, Bacillus cereus i E.Coli.

V letním období jsou kontroly moravskoslezských hygieniků zaměřeny na rizikové potraviny, jakými jsou saláty, lahůdkářské a cukrářské výrobky, ale i na hotové pokrmy. Součástí kontrol je vždy dodržování chladírenského řetězce a data spotřeby u surovin i hotových pokrmů.

„Mezi nejzávažnější zjišťované nedostatky patří nedostatečná provozní hygiena, nesprávné skladovací teploty u surovin i hotových pokrmů a nedodržení spotřebních lhůt. Právě tyto závady mohou vést ke kontaminaci potravin a pomnožení nežádoucích mikroorganismů,“ uvedla Renata Brablcová.

K TÉMATU

ZÁKLADNÍ OPATŘENÍ, JAK PŘEDCHÁZET VZNIKU ONEMOCNĚNÍ● Dodržovat důkladnou osobní hygienu a čistoty rukou při přípravě pokrmů.
● Provádět pravidelný úklid a mytí všech pracovních ploch, náčiní a nářadí.
● Potraviny je potřebné skladovat v chladícím zařízení a sledovat data spotřeby.
● Syrové maso, ryby a vejce je nutné skladovat a zpracovávat vždy odděleně od ostatních potravin.
● Hotové pokrmy důkladně provařit a rychle zkonzumovat, případně prudce ochladit a udržovat při nízké teplotě (pod 5° C). Nikdy je neskladovat při pokojové teplotě.
● Výrobky studené kuchyně, které většinou neprochází tepelnou úpravou, je nutné ihned po přípravě uložit do chladu a podávat těsně před konzumací.

Autor: Břetislav Lapisz

13.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 18 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci Specialista/tka administrativy. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, Administrativní činnosti. Komunikace s klienty a přístušnými úřady. Zpracovávání reportingu a příprava manuálů v rámci své působnosti. Zajišťovaní legislativních postupů pro zaměstnávání cizinců v ČR. Spolupráce s ostatními odděleními společnosti., , Požadujeme:, Minimálně 1 rok praxe v administrativě, Ruský jazyk na úrovní B2, MS Word a Excel na profesionální úrovni, psaní všemi deseti., , Kompetence:, Osobní odpovědnost, týmová práce, efektivní jednání, orientace na zlepšení a rozvoj, efektivita pracovních postupů, odolnost vůči stresu, proklientský přístup., , Nabízíme:, Firemní benefitní program.. Pracoviště: Czech job place s.r.o., ostrava - hrabůvka, Hasičská, č.p. 551, 700 30 Ostrava 30. Informace: Lenka Trnková, +420 725 941 922.

Výroba - Výroba Montážní dělník 14 000 Kč

Montážní dělníci mechanických zařízení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 28. Poznámka: ZZ- pracoviště Na Rovince 895, Ostrava-Hrabová, - obsluha strojů a zařízení, - spolupráce při údržbě strojů, Kontakt telefonicky: 9 - 15h. Osobně: středa 8 -11h na Serafinova 359/6, Ostrava Kunčice. Pracoviště: Tysa work s.r.o., Serafinova, č.p. 359, 719 00 Ostrava 19. Informace: Ivan Velehan, +420 775 937 795,770 687 772.

Obchod - Obchod Obchodní referent 26 000 Kč

Obchodní referenti Pracovník/ce odbytu. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Ostrava, , Kontakt: emailem, , požadujeme SŠ vzdělání ve strojírenském oboru, 2 let praxe v prodeji nástrojů, základní obchodní dovednosti, komunikativnost a organizační schopnosti, samostatnost, znalost práce na PC - MS Office, vítáná znalost IS POHODA, , životopisy zasílejte na : exnerova@brusivojimi.com, , Benefity: stravenky, náborový příspěvek 50 000Kč. Pracoviště: Jimi-brusivo s.r.o., Ruská, č.p. 2930, 703 00 Ostrava 3. Informace: Miroslav Křevký, +420 555 112 405.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zubní instrumentář 20 000 Kč

Zubní instrumentáři Zubní instrumentář/ka (zdravotní sestra). Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Porubská 549/18, Ostrava - Poruba, V případě zájmu pište na e-mail: dent32@post.cz. Pracoviště: Oleksii samarskyi;, Porubská, č.p. 549, 708 00 Ostrava 8. Informace: Oleksii Samarskyii, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oceláři porazili Vítkovice (v modrém) i podruhé. Zápas měl slušné tempo.
13

Letní hokejové dvojderby ovládl Třinec

2

Obecním rozhlasům odzvonilo. V Nové Bělé sází na SMS zprávy

Vychutnejte si léto s Deníkem. Hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

ANKETA/ Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro v Moravskoslezském kraji v rámci projektu Vychutnejte si léto s Deníkem.

Michal Březina: Mám zase radost bruslit! Baví mě to

Ostrava – Když koncem ledna 2017 odjížděl z Ostravy, styděl se za svůj výkon a brusle nechtěl vůbec vidět. Evropský šampionát se mu nevydařil, před skvělou diváckou kulisou skončil až dvanáctý. Letos se osmadvacetiletý krasobruslař Michal Březina do Ostravar Arény vrátil a všechno je úplně jinak.

Výbuch kotel těžce popálil muže z Novojičínska

Zdravotnická záchranná služba vyjížděla v noci z úterý na středu k vážně zraněnému muži na Novojičínsku.

Policisté provedli dopravně bezpečnostní akci

Moravskoslezsko Na sklonku minulého týdne proběhla na území Moravskoslezského kraje dopravně bezpečnostní akce.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT