VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Otrava z gyrosu v Ostravě? Riziko nákazy číhá i jinde, varují krajští hygienici

Šest desítek lidí, které poté, co snědli gyros či kebab v bistru, postihly bolestivé křeče v břiše a průjmy, museli v minulém týdnu ošetřit lékaři v nemocnici v Hradci Králové. Problémy způsobil toxin zlatý stafylokok.  

13.6.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: Deník Šíp

V Moravskoslezském kraji nebyl v posledních letech výskyt rozsáhlejší epidemie, vyvolané bakteriálními toxiny, evidován. Uvedla to ředitelka Odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Ostravě (KHS) Renata Brablcová.

„V několika případech byl ve vyšetřovaných vzorcích potravin nalezen stafylokokový toxin nebo přímo bakterie Staphylococcus aureus (pozn. red: zlatý stafylokok). Jednalo se například o majonézové saláty, cukrářské výrobky a zmrzliny,“ odpověděla Renata Brablcová s tím, že mezi nejčastější hlášené infekční onemocnění z potravin patří kampylobakteriózy a salmonelózy.

Onemocnění zlatým stafylokokem se vzhledem ke svému rychlému odeznění často do hlášení nedostane. Postižení totiž ani nevyhledají lékařskou pomoc. Jinak je tomu v kolektivech, kdy při výskytu zažívacích potíží bývá podle průběhu onemocnění zvažována i otrava bakteriálními toxiny.

ZLATÝ STAFYLOKOK? ÚTOČÍ RYCHLE

Zmíněná bakterie se podle ní se vyskytuje v životním prostředí. Přibližně jedna třetina lidí je nosičem těchto zárodků, které se mohou nacházet ve stolici, v nosohltanu, na kůži i ve vlasech.

„Stafylokoky jsou také v prachu, následně se mohou dostat na pracovní plochy a nástroje používané pro přípravu pokrmů. Nedodržováním důkladné osobní hygieny personálu a čistoty prostředí kuchyně se bakterie mohou přenést do potravin, kde se množí a produkují enterotoxiny. Ty pak v rozmezí od 1 až 6 hodin vyvolají onemocnění. Příznaky nastupují náhle, dochází k úpornému zvracení, křečím v břiše, bolestem hlavy a průjmu. Onemocnění probíhá bez teplot a obvykle odezní do jednoho až dvou dnů,“ upřesnila Renata Brablcová.

Podle ní stafylokoky velmi dobře snáší nízké teploty, takže se mohou množit i v chlazených potravinách, jako jsou saláty, zákusky a zmrzliny. „Velmi rizikové je dlouhé skladování pokrmů při pokojové teplotě, kdy rychle roste počet bakterií, které vytváří vysokou koncentraci toxinu. Toxin je odolný vůči vysoké teplotě, var snáší 20 až 30 minut, proto se ohřátím pokrmu nezničí,“ poznamenala hygienička.

Z hlediska vzniku infekčních onemocnění z potravin jsou podle hygieniků rizikové masné výrobky, uzeniny, chlebíčky, vaječné výrobky, saláty, majonézové výrobky i krémové zákusky. Kromě už zmíněného zlatého stafylokoka mohou onemocnění vyvolat i salmonely, kampylobaktery, Bacillus cereus i E.Coli.

V letním období jsou kontroly moravskoslezských hygieniků zaměřeny na rizikové potraviny, jakými jsou saláty, lahůdkářské a cukrářské výrobky, ale i na hotové pokrmy. Součástí kontrol je vždy dodržování chladírenského řetězce a data spotřeby u surovin i hotových pokrmů.

„Mezi nejzávažnější zjišťované nedostatky patří nedostatečná provozní hygiena, nesprávné skladovací teploty u surovin i hotových pokrmů a nedodržení spotřebních lhůt. Právě tyto závady mohou vést ke kontaminaci potravin a pomnožení nežádoucích mikroorganismů,“ uvedla Renata Brablcová.

K TÉMATU

ZÁKLADNÍ OPATŘENÍ, JAK PŘEDCHÁZET VZNIKU ONEMOCNĚNÍ● Dodržovat důkladnou osobní hygienu a čistoty rukou při přípravě pokrmů.
● Provádět pravidelný úklid a mytí všech pracovních ploch, náčiní a nářadí.
● Potraviny je potřebné skladovat v chladícím zařízení a sledovat data spotřeby.
● Syrové maso, ryby a vejce je nutné skladovat a zpracovávat vždy odděleně od ostatních potravin.
● Hotové pokrmy důkladně provařit a rychle zkonzumovat, případně prudce ochladit a udržovat při nízké teplotě (pod 5° C). Nikdy je neskladovat při pokojové teplotě.
● Výrobky studené kuchyně, které většinou neprochází tepelnou úpravou, je nutné ihned po přípravě uložit do chladu a podávat těsně před konzumací.

Autor: Břetislav Lapisz

13.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Informační technologie - Informační technologie Správce webu 33 000 Kč Vývojáři webu a multimédií Junior Programátor. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 33000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: 28. Října 207/49, 702 00 Ostrava, Kontakt: Lenka Mazurková, životopisy zasílat na E-mail: lenka@ollero.cz. , , Tvoříme software pro český trh se zahraničním přesahem., , Náplň práce:, -vývoj platformy pro tvorbu webů a eshopů určenou pro český i zahraniční trh, -SEO (analýza, strukturalizace kódu, doplnění o chybějící části), , Požadavky: , -výbornou znalost HTML, CSS, PHP, OOP, -pokročilou úroveň znalosti MySQL, Java, jQuery, -vlastní kreativitu a samostatnost, -důraz na kvalitu a přesnost, -časovou flexibilitu, -ochotu učit se novému, , Nabízíme: , -svůj čas si řídíš sám/sama, -příjemná práce v moderních kancelářích v historickém centru Ostravy, - sportovní akce , -zvyšování kvalifikace, -práce na HPP nebo živnostenský list, -home office v případě potřeby, -u nás si Vás doslova rozmazlujeme - firemní akce, občerstvení v kanceláři zadarmo, firemní snídaně, výhody a bonusy od našich klientů, -výhody zázemí Google partnera, Někdy váháme udělat velký krok, i když je to správným směrem. Pojďme si o tom reálně a otevřeně popovídat., Zašlete nám svůj životopis. Koukni i na naše stránky ollero.cz , Těšíme se na tebe :), , Více informací na webových stránkách: ollero.cz. Pracoviště: Ollero s.r.o., ostrava, 28. října, č.p. 207, 702 00 Ostrava 2. Informace: Lenka Mazurková, +420 800 665 533. Výroba - Výroba Obsluha strojů 12 200 Kč Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 13000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: ZZ, Pracoviště: Palackého 963/11, Ostrava - Přívoz, , NEDĚLE až ČTVRTEK od 7-15,30h, První kontakt pouze telefonicky Po-Pá do 9 do 14 hod. , Požadujeme:- zdravé osoby (kategorizace práce č. II) , - platný zdravotní průkaz při nástupu, - maximální zručnost , - zkušenosti s pracovními návyky, - možnost vyslání na pracovní cesty v rámci firmy v ČR. Pracoviště: Dunaj - ostrava cz s.r.o., Palackého, č.p. 963, 702 00 Ostrava 2. Informace: Jarmila Burkowiczová, +420 703 135 401. Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 18 900 Kč Provozní zámečníci, údržbáři Zámečník/ce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18900 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: ZamK, Pracoviště: Střádalů 644/76, Ostrava - Kunčičky, 718 00, Kontakt: osobně po předchozí dohodě na adrese pracoviště, , Náplň práce: zámečnická výroba dle výkresové dokumentace., , Požadujeme: praxi alespoň půl roku, pracovitost, odolnost vůči stresu, samostatnost včetně trestní bezúhonnosti, dobrého zdravotního stavu a bezdlužnosti, , Zaměstnanecké výhody: příspěvek na penzijní spoření, závodní stravování, služební auto pro soukromé účely, školení a kurzy, 13. plat, firemní akce. Pracoviště: Mija - menmark, s.r.o., Střádalů, č.p. 644, 718 00 Ostrava 18. Informace: David Kondas, +420 596 238 483. Výroba - Výroba Mechanici a opraváři 22 000 Kč Mechanici a opraváři elektronických přístrojů Mechanik/čka a opravář/ka elektronických přístrojů a komunikačních technologií. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: ZamK, Místo výkonu práce: Daliborova 42, Ostrava - Mariánské Hory a celá ČR, SK, Předem volat a domluvit si schůzku., , Montáž slaboproudých kabelových tras a servis elektrických zařízení - EZS, EPS, SK, ACS, STA., Ochota cestovat - celé ČR a SK., Zajištění odborných školení na instalované systémy., Prémie za dokončené zakázky, Pracovní poměr na 1 rok, po roce smlouva na dobu neurčitou.. Pracoviště: Iq group solutions ostrava, Daliborova, č.p. 683, 709 00 Ostrava 9. Informace: Filip Kryške, +420 777 895 696.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ředitel FNO Evžen Machytka.
33

Drama ve Fakultní nemocnici Ostrava pokračuje. Ledy se konečně pohnuly!

Mladík stráví ve vězení celkem třiadvacet let.

Ohnivého devianta čeká třiadvacet let ve vězení

Poslední přípravy na odhalení sochy Věry Špinarové v Ostravě. Podívejte se

FOTOGALERIE, ANKETA/ Poslední přípravy na úterní slavnostní odhalení sochy Věry Špinarové v Husově sadu v Ostravě zachytil na svých snímcích fotograf Deníku Lukáš Kaboň.

Tragická nehoda z Poruby u soudu: řidič tvrdí, že mu selhaly brzdy

Soud začal řešit loňskou havárii na tzv. přechodu smrti v Ostravě-Porubě, kde přišla o život devětaosmdesátiletá žena, desetiletá dívka utrpěla těžká zranění.

Ženou regionu za Moravskoslezský kraj je Dana Meca Franková

Všem ženám, které dosahují jedinečných výsledků nejen ve své profesi, ale aktivně se podílejí i na veřejném životě, tvoří hodnoty, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům a ještě při tom zvládají péči o rodinu, je určena celonárodní soutěž Žena regionu.

Rekonstrukce beskydské přehrady Šance končí

FOTOGALERIE/ Tříleté stavební práce zlepšily bezpečnost přehrady, která zásobuje pitnou vodou podstatnou část regionu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Komunální volby do zastupitelstev obcí 2018 (5. a 6. října 2018)
Seznam kandidátů, jak se volí v komunálních volbách, zpravodajství, výsledky komunálních voleb 2018 a přehled možných koalic v zastupitelstvu vaší obce. Volby do magistrátu a zastupitelstva krajských měst (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, České Budějovice, Jihlava, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Liberec, Zlín)

Senátní volby 2018 (1. kolo 5. a 6. října 2018, 2. kolo 12. a 13. října 2018)
Aktuální složení Senátu, seznam kandidátů do Senátu, výsledky senátních voleb 2018 pro volební obvody: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT