Buldozery se tento týden objevily v prostoru mezi řekou Odrou a dálnicí D1 v Ostravě-Přívoze, kde má vyrůst obchodní outletové centrum. S jeho otevřením se počítá letos na podzim.

„Na pozemku zahájil generální dodavatel přípravné stavební práce tak, abychom byli schopni splnit termín otevření již na podzim tohoto roku,“ řekl Deníku Roman Vachta ze společnosti TK Development, která je investorem akce.

Stavba, které se Deník v nedávných článcích podrobně věnoval, stále budí velké emoce. Důvodem je skutečnost, že podle schváleného projektu bude centrum napojeno pouze na frekventovanou Hlučínskou ulici, a to prostřednictvím poměrně komplikované světelné křižovatky. Ta má vyrůst u mostu přes řeku Odru.

Původně se přitom hovořilo o druhém napojení na nedalekou dálniční křižovatku. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tuto variantu odmítlo.

Historik Kamil Rodan si dal tu práci, aby zmapoval všechny hostince v ostravské Nové Vsi, výsledkem byla knížka a zájem patriotů z jiných obvodů o další pokračování.
Historik zmapoval osudy všech hospod v Ostravě-Nové Vsi

Původně sice souhlasilo s dočasným připojením, stanovilo si však podmínky, které investor nebyl schopen splnit. Kruhová křižovatka má podle ŘSD volnou kapacitu, ta je ale připravena pro napojení chystaného obchvatu Hlučínska, s jehož výstavbou se počítá v horizontu desítek let.

BUDEME DŮRAZNÍ

Situace by se ale mohla změnit. Vše nasvědčuje tomu, že se v nejbližších dnech rozjede další kolo jednání o možném dálničním připojení outletového centra.

Je to i zásluha Sdružení obcí Hlučínska (SOH), které se rozhodlo do výstavby obchodního střediska důrazně promluvit. Na svém nedávném sněmu vyjádřilo obavy, že jediné napojení z Hlučínské ulice přinese kolaps důležité tepny spojující Ostravu a Opavsko. Již nyní zde během dopravní špičky dochází k velkým komplikacím.

Hlavním problémem, o kterém v úterý 19. prosince starostové na svém sněmu v Dolním Benešově mluvili, bylo nedostatečné dopravní napojení nového outletového centra v Ostravě.
Starostům Hlučínska vadí outletové centrum

SOH se proto rozhodlo podniknout všechny možné kroky, aby zajistilo připojení i z nedaleké kruhové křižovatky nad dálnicí D1. Mimo jiné oslovilo příslušné instituce. Příští týden by mohla být zahájena první jednání. „Budeme na to tlačit. Chceme, abychom byli vidět a slyšet,“ potvrdil předseda SOH Herbert Pavera.

PŘÍPRAVY

Deník zjišťoval aktuální stanoviska ŘSD a investora k dálničnímu napojení. „Pokud jde o dopravní řešení, nyní připravujeme podklady pro zahájení jednání s ŘSD a ostatními dotčenými orgány o připojení outletového centra i z kruhového objezdu,“ sdělil zástupce investora, Roman Vachta ze společnosti TK Development.

Jednání se nebrání ani ŘSD. „Nebráníme se případným jednáním, avšak již v minulosti při prvotních jednáních o této možnosti dopravního napojení nedošlo k vzájemné dohodě mezi zájmy ŘSD ČR a investorem outletového centra. Z tohoto důvodu investor upustil od záměru napojení na mimoúrovňovou křižovatku D1,“ uvedla Nina Ledvinová z ŘSD.