Život tomuto muži i jiným třem pacientům s rozsáhlými popáleninami pomohla zachránit metoda meek mikrograftingu, kterou v tomto centru používají od roku 2013.

„Je ideální pro záchranu pacientů s rozsáhlými popáleninami, u nichž je nedostatek odběrových ploch. Má totiž vysokou výtěžnost odběrových oblastí, což významně zvyšuje pravděpodobnost záchrany pacienta," vysvětlila zástupkyně primáře Popáleninového centra FNO Hana Klosová.

HLAVNÍ VÝHODA

Jak dodala, hlavní výhoda této metody spočívá v tom, že pomocí speciálního přístroje lze zpracovat i sebemenší kousky kůže.

„Ty prokrájíme na kožní mikrografty o velikosti 3 x 3 mm, jež jsou přenášeny na popálená místa na speciálních fóliích. Ty mají schopnost expanze 1:3, 1:4, 1:6 nebo až 1:9. Kožní známky se poté přihojí na transplantovaný povrch, z jejich okrajů se začíná rozrůstat nový epitel a plochy se velice pěkně hojí. Kožní známky jsou zpravidla přihojeny kolem dvanáctého až osmnáctého dne a k celkovému zhojení transplantované části dochází kolem tří až čtyř týdnů od první operace," vysvětlila zástupkyně primáře popáleninového centra.

Další výhodou této metody je podle lékařky to, že čtverečky mezi sebou nejsou vzájemně spojeny, jako tomu je při klasické metodě. To se jeví výhodnější při následném hojení.

„Krátce řečeno, meek mikrografting má větší výtěžnost a je pro lékaře i pacienta komfortnější," dodala lékařka Hana Klosová.

JEDINÉ PRACOVIŠTĚ

Popáleninové centrum Fakultní nemocnice Ostrava je jediným pracovištěm v republice, které s metodou meek mikrograftingu pracuje. V průběhu necelých tří let bylo touto technikou provedeno celkem čtrnáct operací u čtyř pacientů. Vzhledem k výhodám popsané metody by ale podle Hany Klosové bylo tuto metodu používat u co největšího počtu pacientů s rozsáhlým popálením a s nedostatkem odběrových ploch.