„Stále ve většině případů fungují ke skladování nepotřebných věcí, které se lidem nevejdou do bytu. Dříve se ale ve společných prostorách uchovávaly například potraviny, zavařeniny nebo zde různé zájmové spolky zřizovaly klubovny, dílny nebo posilovny," vysvětluje ředitel realitní kanceláře I. E. T. Reality Tomáš Heger s tím, že potraviny jsou už dnes lehce k dostání v supermarketech a díky nárůstu fitcenter jsou posilovny v domech spíše minulostí.

I proto už takto přizpůsobená sklepení z ostravských sídlišť téměř vymizela.

Častý terče zlodějů

„Svou funkci si uchovaly třeba ještě kolárny, problém ale bývá s bezpečností. Sklepy jsou totiž častým terčem zlodějů a lidé mají strach v nich nechávat sportovní vybavení za desetitisíce," upřesňujel Heger.

Ilustrační foto.

„Aby vás mohli vykrást, vůbec nemusí mít páčidlo, vrtačku nebo jiné obvyklé postupy násilného vniknutí. K dispozici mají mnohem jemnější a sofistikovanější možnosti, pomocí kterých se dostanou do prostor za několik vteřin. Zámek přitom zůstane neporušený, což následně znamená zásadní přitěžující okolnosti při vyšetřování," přiblížil již dříve Deníku Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečování domácností ze společnosti Next.

Lidé investují nemalé prostředky do zabezpečení bytů, ale sklepy jsou často vydány napospas zlodějům, kterým stačí zdolat dřevěné dveře a jednoduchý zámek, případně okno. Náš kraj je po Praze druhým regionem s největším počtem nenásilných vloupání.

Ateliér nebo zkušebna

V řadě paneláků společné skladovací prostory ani nejsou využívány. Toho využil například Oskar Vavříček z Dubiny, který si ve sklepní místnosti zřídil fotografický ateliér.

„Chystám se místnost lehce upravit, spravit podlahu a zdi, aby se tady lépe fotilo. Jinak zde skladuji veškeré vybavení v řádu asi deseti tisíců korun od stativů přes deštníky a podobně. Do sklepa je třeba se dostat přes dvoje dveře, ale i tak mám strach, že jej někdo vykrade. Naštěstí jsou to věci, které se těžko přenášejí, takže bez zdlouhavého složení se vchodem prostě pronést nedají," uvedl třiadvacetiletý Ostravan.

Sklepní prostory také často využívají hudebníci, kteří si v nich zřizují zkušebny pro kapely. „Sehnat levně zkušebnu s přístupem je celkem problém a další záležitostí je hluk. Investovali jsme do odhlučnění sklepa několik tisíc. Naštěstí nehrajeme žádný rock nebo metal a máme nástroje zesílené asi na desetinu výkonu a bicí jsou utlumené, jak nejvíc to jde, takže stížnosti na hluk nebyly. Je to jen o domluvě," řekl Deníku Ondřej Kašpar, který s kapelou hrává přes týden ve sklepě paneláku v Mariánských Horách.

Domluva s nájemci

Právě domluva s nájemci a bytovým družstvem je při využívání prázdných společných místností ve sklepeních klíčová. Nebývá totiž zvykem, aby se tyto prostory pronajímaly jako samostatné jednotky.

„Může se stát, že je bytové družstvo pronajme třetí organizaci, která do sklepa například nainstaluje telekomunikační zařízení. Oblíbená praktika pronajímání sklepních prostor je třeba v soukromých bytových domech, kde se provozuje wellnes, restaurace či jiné služby. U společných bytů se ale zatím pronajímají spíše nevyužívané garáže," doplňuje Tomáš Heger z I. E. T. Reality.