Řidiči obvykle sledují, jaká značka omezující parkování stojí na začátku ulice, ve které chtějí své auto odstavit. Pokud nevidí žádné značení, vozidlo zde většinou odstaví. O to víc jsou pak překvapeni, když za stěračem najdou oznámení o přestupku. „Jela jsem do Ostravy jen na skok, tak jsem zaparkovala ve Dvořákově ulici. Stálo tu takto více aut a na začátku ulice jsem neviděla žádnou značku, takže jsem překvapená, že mě hlídka pokutovala," uvedla Adéla Moravská z Karviné.
Stejně mohou dopadnout i řidiči, kteří zaparkovali například v ulici Mlýnské nebo Ostrčilově. „V celém centru Ostravy je parkování povoleno pouze na vyznačených parkovištích. Jinak řidiči hrozí pokuta až dva tisíce korun," uvedla mluvčí městské policie Dana Klišová.

Lidé se snaží při cestě do práce zaparkovat všude i tam, kde na vozovce nejsou vyznačena místa k parkování. „Je to boj s větrnými mlýny. Narůstá počet vozidel v rodinách. Navíc je v centru města velká koncentrace firem, takže i firemních vozidel. A ještě do Ostravy auty dojíždějí lidé za prací z okolních měst," přiblížila Dana Klišová.

Problémem je, že řidiči nevyužívají parkovací domy, záchytná parkoviště a mnohdy ani placená stání. Městská policie se však lidem snaží co nejpřehledněji poskytnout informace o tom, kde mohou parkovat. „Vyzýváme proto všechny, kteří míří do Ostravy, aby se podívali na naše webové stránky. V sekci Informace pro občany jsou přehledné mapky s možnostmi parkování," uzavřela mluvčí.

Ulice, kde se dá bezplatně parkovat:

Matiční - více než deset parkovacích míst

Bráfova - pět parkovacích míst

Přívozská - čtyři parkovací místa

Milíčova - více než deset parkovacích míst

Na Hradbách - osm parkovacích míst

Havlíčkovo nábřeží - více než deset parkovacích míst

Jurečkova - devět parkovacích míst

Střelniční - více než deset parkovacích míst

Denisova - více než deset parkovacích míst

Vojanova - více než deset parkovacích míst

Žofínská - více než deset parkovacích míst