Dosud mohli cestující použít platební kartu ve vozidlech ostravské MHD pouze vzdáleně k zaplacení SMS jízdenky, aby se jim tato částka nestrhávala z kreditu či tarifu telefonu, ale přímo z účtu.

Brzy však dostane platba kreditkou v MHD nový rozměr.

„Možnost platby bankovními kartami ve všech vozidlech hodláme zpřístupnit už během tohoto léta," potvrdil Deníku mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Miroslav Albrecht s tím, že systém je připravován ke spuštění společně s Koordinátorem ODIS a karetní asociací VISA.

„Asociace VISA nám s projektem pouze pomáhá, ale má-li cestující platební kartu VISA, nebo MasterCard, nehraje vůbec žádnou roli. Pořídit jízdenku lze na kteroukoliv běžnou platební kartu, která je bezkontaktní. Možnost platby jízdného platí pro všechny vydavatele karet," doplnil Albrecht.

Jak bude systém fungovat?

Zprvu bude možné platit kartou krátkodobé jízdenky 10minutovou nepřestupní a 30minutovou přestupní obdobně, jako je tomu u prodeje elektronických jízdenek zakoupených na ODISku. Časem přibudou i dlouhodobé jízdenky.

Systém dopravní podnik spustí během léta a bude fungovat tak, že lidé při vstupu do vozidla jen krátce přiloží kartu ke žlutému terminálu. Ze začátku bude možné zakoupit jen krátkodobé jízdenky, tedy desetiminutovou nepřestupní jízdenku či přestupní jízdenku.

Právě po vzoru elektronické karty ODISky bude celý systém fungovat. Cestující tak pouze přiloží kreditku při nástupu do vozidla ke žlutému terminálu.

„To je základ, začne se tím počítat čas strávený ve vozidle. Pokud cestující při výstupu kartu k terminálu už nepřiloží, bude jim započítána cena přestupní jízdenky. Jestliže však cestující nejedou déle než deset minut a při výstupu kartu k terminálu opět přiloží, systém započte cenu levnější nepřestupní jízdenky," objasnil princip fungování platby platební kartou mluvčí.

Souhrnná platba

Neustálého strhávání peněz z karty se lidé obávat nemusejí. I když pořídí během dne platební kartou jízdné třeba desetkrát, systém peníze strhne souhrnnou částkou až na konci dne. Pokud cena jednotlivých jízd během dne bude vyšší než cena celodenní jízdenky, systém odečte jen cenu celodenní jízdenky.

Miroslav Albrecht ještě dodal, že terminál nebude vydávat papírové doklady a úspěšné přiložení karty signalizuje zvukově i na displeji. Při kontrole revizorem pak cestující jen přiloží kartu a platná jízdenka se ověří, stejně jako v případě ODISky. Daňový doklad včetně podrobných informací o jednotlivých cestách bude k dostání na webových stránkách dopravního podniku.

Rychlé odbavení

Nákup jízdenky bude velmi jednoduchý a rychlejší než dnes u ODISky.

„Systém je navržen tak, aby nedocházelo k prodlevám a frontám. Cestující nemusí na terminálu nic volit, při nástupu a výstupu pouze přiloží kartu. Odbavení je prováděno v takzvaném režimu pružného jízdného, které nevyžaduje nepřetržité datové spojení," dodal mluvčí DPO Miroslav Albrecht s tím, že nástup nového systému nebude mít žádný vliv na papírové jízdenky, které budou nadále k dispozici.

Radost i obavy

„Skvělá zpráva. V době, kdy se kreditkami platí prakticky všude, je to velké usnadnění. Aspoň nebudu muset vždy počítat, jestli mám dostatek drobných do automatu," vítá možnost platby platební kartou Eva Hofmanová.

Zejména mezi staršími lidmi ale mohou panovat také obavy z odcizení karty. „Určitě je to dobrá věc, ale sama ji využiji jen v nejnutnějších případech, kdy papírovou jízdenku z nějakého důvodu neseženu. Kdo ví, kolik zlodějů takhle bude na lidi číhat," myslí si 56letá Jana Jendřišková.