Plesná, jak lidé svá bydliště sami charakterizují, je převážně kopcovitý obvod vesnického typu. A právě místní terén souvisí i se dvěma pro Plesnou životně důležitými projekty. Kvůli úzkým a klikatým kopcovitým silnicíma chybějícím chodníkům je tam k bezpečnosti daleko. A technicky i finančně náročnější je kvůli zdejším kopcům také budování kanalizace, která ve dvou třetinách obce stále chybí! Lidé tak ke svým domům musejí volat septiky nebo mít na pozemcích žumpy.

„Tyto dvě věci jsou alfaa omega Plesné, lidi to trápí dlouhodobě,“ říká starosta Plesné Pavel Hrbáč. Třeba po chodnících kolem lesa Hrábek se podle starosty volalo, už když mu bylo deset let.

Obecním rozhlasům odzvonilo. V Nové Bělé sází na SMS zprávy

Okolí Globusu je bez starostí, ale do centra obce se každému dostává složitě. V okolí tří hlavních ulic Plesné – Vlnité, 26. dubna a Karla Svobody – chodníky zkrátka chybí. Ulice Vlnitá navíc přímo navazuje na cyklostezku, z níž každou chvíli vyrazí na hlavní komunikaci cyklista či maminka s kočárkem. „Najednou konec, vletí do plného provozu. Chválabohu tam ještě k žádnému tragickému incidentu nedošlo, ale to neznamená, že to není náš hlavní problém,“ vysvětluje Hrbáč.

Právě kvůli kopcovitému terénu podle něj nebude výstavba zrovna jednoduchá. Pro chodníky bude potřeba zřídit opěrné zdi a další technickéi bezpečnostní prvky. „Problém také je, že v těsném okolí silnic jsou soukromé pozemky. Budeme rádi za každého, kdo nám prodá i zdánlivě hloupých 30 centimetrů půdy,“ avizuje Hrbáč vyjednávací kolečko s občany.

OBEC BEZ KANALIZACE

Studie potvrdila reálnost projektu chodníků a zásah do terénu a do konce příštího roku obec věří v udělení stavebního povolení. Dále je oproti tomu projekt dobudování obecní kanalizace, která ve dvou třetinách Plesné stále není. A i to málo, co už stojí, bylo v místní části Žižkov vybudováno teprve v uplynulých měsících.

Na podzim bude známa firma, která zhotoví kanalizaci pro „zbytek“ lidí. Ještě letos by měly začít přípravné práce. Od jara příštího roku pak akce odhadem za 280 milionů korun, které zaplatí město, vypukne naplno. A nebude to žádná legrace.

Kočcafé v centru Ostravy - kočičí kavárna
DENÍK PŘEDSTAVUJE: Osm koček v kavárně (o psu nemluvě)

„Bude to hodně náročná stavba, protože převýšení jsou v obci místy obrovská, bude se muset kopat hluboko a na řadě míst bude třeba zřídit přečerpávací nádrže,“ vysvětluje Hrbáč a upozorňuje občany, že velká omezení budou nutná zejména v dopravě.

Plesná je spojena dvěma hlavními silnicemi – 26. dubna a Karla Svobody – a v obou se bude kopat. „Dohodli jsme se samozřejmě na postupných uzavírkách, jinak by nám tady musely létat vrtulníky se zásobováním,“ glosuje blížící se terno starosta Plesné, zároveň však zmiňuje nutnost tohoto kroku a víru v pochopení lidí. Pokud vše půjde bez problémů, v roce 2020 bude kanalizace hotová.

Snímek k článku Sestřička na koloběžce: trojnásobná mistryně světa!
Sestřička na koloběžce z Hrabové je trojnásobnou mistryní světa