Také tento týden prováděli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě (KHSO) pravidelné odběry vody. Konkrétně v okresech Karviná (tři koupací místa na Těrlické přehradě, Vrbické a Kališovo jezero), Bruntál (Nová Pláň, Roudno a Leskovec na Slezské Hartě, lom Svobodné Heřmanice, rybníky Tvrdkov, Edrovice a Pod hradem v Bohušově) a Opava (Stříbrné jezero v Opavě a nádrž v Budišově nad Budišovkou.

Nově do odvolání zakázali koupání v další vodní nádrži v kraji. Po rybníku Pod hradem v Bohušově vydali hygienici zákaz koupání do odvolání ve Vrbickém jezeře. "Na chod městské půjčovny loděk a šlapadel situace nemá vliv, půjčovna funguje bez omezení," komentovala verdikt mluvčí města Bohumín Jana Končítková.

Nebezpečné sinice

Navíc byly odebrány vzorky k ověření vývoje kvality z vodních ploch, které v minulém týdnu vykazovaly zhoršenou kvalitu vodu, a to z hlediska výskytu sinic (nádrže Olešná a Čerťák) nebo po mikrobiologické stránce (Údolí mladých v Bílovci).

Více jak tunu uhynulých ryb likvidovali ve čtvrtek kolem poledne v Břeclavi u splavu dobrovolní i profesionální hasiči. Zdechliny vodních obratlovců putují do kontejneru, a následně je řidiči převážejí do kafilérie.
V Dyji uhynuly desítky tun ryb. Zřejmě se udusily kvůli přemnoženým sinicím

„Nárůst množství sinic byl potvrzen také v nádržích Olešná (sledována na 2 místech – Palkovice a Místek) v okrese Frýdek – Místek a Čerťák v Novém Jičíně. V souvislosti s koupáním v těchto nádržích se proto mohou vyskytnout zdravotní potíže (střevní či žaludeční potíže, bolest hlavy, vyrážky, zarudlé oči, rýma) nejen u vnímavých jedinců, ale i běžné populace. Voda je zde hodnocena jako nevhodná ke koupání,“ uvádí hygienici v tiskové zprávě.

Zlepšení i zhoršení

Zhoršená kvalita vody, která může být příčinou střevních a žaludečních potíží, byla zaznamenána také v rybníku Edrovice na Bruntálsku. Naopak ke zlepšení v mikrobiologických ukazatelích došlo v nádrži Údolí mladých v Bílovci na Novojičínsku, koupání v této nádrži již není nutno omezovat.

Riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou nelze podle hygieniků vyloučit v Těrlické přehradě, zde však v souvislosti s koupáním nebylo v této sezóně doposud hlášeno žádné onemocnění.

Sinice. Ilustrační foto
V rybníku v Bohušově je zákaz koupání, varování platí i pro Bašku a Brušperk

Voda na ostatních výše uvedených vodních plochách je ale ke koupání vhodná.

„V souvislosti s koupáním ve vodní nádrži Baška, kde byly v minulých dvou týdnech hlášeny případy vzniku zdravotních potíží (svědivá vyrážka), nebyla v tomto týdnu přijata žádná další oznámení,“ uvádí dále tisková zpráva s tím, že: „S ohledem na předchozí hlášení těchto zdravotních problémů a potvrzení původců cerkáriové dermatitidy odebraných plžů z července letošního roku, je nadále tato nádrž hodnocena jako nevhodná ke koupání.“

Dotazník

Hygienici také připomínají, že v případě podezření vzniku onemocnění v souvislosti s koupáním, lze vyplnit dotazník „Nemoci z koupání“, který je umístěn na webových stránkách Státního zdravotního ústavu v Praze a je rovněž dostupný ze stránek jednotlivých hygienických stanic.

Cesta do chorvatského letoviska Poreč.
OBRAZEM: Jak si zajet na otočku k moři za tisícovku i s koupáním

Laboratorní rozbory potvrdily vyhovující kvalitu vody ke koupání v Karvinském moři, Letního koupaliště Poruba (provozován v režimu přírodního koupaliště), nádrži v areálu Heipark v Tošovicích a všech třech koupališť s přírodním čištěním vody (plovárna Na výsluní v Úvalně, koupací, biotop ve Studénce a koupaliště u Penzionu Jurášek v Kunčicích nad Ondřejníkem).

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici ZDE