Tohoto krásného ptáka bahňáka v těchto dnech můžete pozorovat ve voliéře Zoo Hluboká nebo na poli u Slezských Rudoltic na Osoblažsku. Každoročně se sem čejky v březnu vrací ze svých zimovišť v Africe nebo na jihu Evropy. Letos bylo možné na poli u rudoltického rybníku napočítat přes dvacet čejek. Usadily se na pole společně se špačky, kteří jsou rovněž známí jako zvěstovatelé jara.

Ve Víně u Slezských Rudoltic má sídlo zlatodílna rodiny Tumových. Své autorské šperky prezentuje pod názvem Ateliér kámen.
Osud šikovného zlatníka zavál na Osoblažsko. Své šperky prodává v Krnově i Opavě

Česká společnost ornitologická vyhlásila čejku Ptákem roku 1995. Pokud máte dalekohled, snadno ji poznáte podle úzké chocholky. Ale ani prostým okem na dálku si čejku nespletete díky typickému letu a křídlům, která jsou zespodu bílá a shora černá. Při letu čejka dělá prudké obraty a nečekaně přechází ze stoupání téměř do pádu.

Obratný letec i vytrvalý chodec

Čejka je obratný letec i vytrvalý chodec. Hodně se nachodí po zemi a nebo nabrodí bahnem, když hledá potravu. Čejkám vyhovuje přehledné prostranství bez vegetace. Ideální jsou podmáčené louky nebo pole na dohled od vodní plochy. Když si čejky potřebují na svých migračních trasách odpočinout, preferují bahno vypuštěných rybníků.

Hnízdění začíná tím, že si čejky na zemi vyhrabou několik mělkých jamek a skromně je vystelou suchými rostlinami. Hnízdo téměř vždy zaplní čtyři vejce. Ani víc, ani míň. Pro všechny predátory jsou čejčí vejce na zemi lákavou kořistí. Čejky občas zahnízdí přímo na poli.

Ladislav Lajoš Tuma našel se svou rodinou nový domov ve Slezských Rudolticích. Svá designová ohniště zde vyrábí pod značkou Dílna 45.
Stejně jako bratr vyrábí klenoty, ale pro zahradu. Jeho umění krotí oheň

Při ohrožení hnízda se kuřata tisknou k zemi a doufají, že je ochranné zbarvení učiní neviditelnými. Dospělí ptáci se snaží predátora zastrašit střemhlavými nálety a hlasitým křikem. Pokud se do takové společné obrany hnízd spojí několik párů čejek, může být efektivní a vyplašit i větší šelmy. Zničení hnízd polními pracemi ale čejky bohužel zabránit nedokážou.

Systematické mapování výskytu čejky chocholaté u nás probíhá od roku 2012. "Česká společnost ornitologická ČSO ve spolupráci s pracovní skupinou ČSO pro výzkum a ochranu bahňáků v ČR a Fakultou životního prostředí České zemědělské univerzity organizuje mapování hnízdního výskytu čejek, jehož cílem je získat podrobné informace o stavu hnízdišť, počtu hnízdících ptáků a dalších informacích, které mohou přispět k efektivnější ochraně tohoto ptačího druhu," informují organizátoři monitoringu čejky chocholaté.