Ve tři ráno se do ulice Provaznická 906 začali sjíždět hasiči a záchranáři. A měli co dělat. Z domu vyvedli po schodišti tři lidi s kyslíkovými maskami a dalšího člověka zachraňovali za pomocí vysokozdvižné plošiny. Ven muselo i šestatřicet sousedů z dalších tří vchodů bloku (ti se do domácností vrátili až za bílého dne) - VÍCE O RANNÍ SITUACI NA MÍSTĚ SE DOČTETE ZDE.

Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Epicentrem výbuchu byl dvoupokojový krajní byt v prvním poschodí se sedmatřicetiletým podnájemníkem, který byl nalezen v kritickém stavu s popáleninami na více než polovině těla

Místní tvrdí, že po explozi od hořícího paneláku prchá směrem na ulici Horní někdo jen v trenýrkách. „Feťáci!“ nese posléze celý den okolím; veřejnost spekuluje, že se ve zničené domácnosti vyráběly drogy. Pokud ano, tak nejspíše pervitin takzvaným vařením. Což v regionu není nic výjimečného, stejně jako exploze při této činnosti (2017 Hulváky, 2020 Havířov).

Výbuch plynu poškodil horní patro.
Policie ukončila vyšetřování výbuchu plynu

Policie to zatím nekomentuje, vše vyšetřuje a hledá důkazy.

„Zachránil nás koronavirus!“ nechává se slyšet v telefonu seniorka sousedící přímo ze zdevastovaným bytem. Je totiž s manželem na chatě na Valašsku, preventivně. Unikají sice ranní prvotní hrůze při výbuchu, ale bojí se, jak to vypadá doma. Vnučka míří na výzvědy, dovnitř ji samozřejmě nepustí, ovšem už pohled z ulice nevěstí nic dobrého: Vyražená okna, jeden pokoj vypálený. Byt, co „vyletěl do vzduchu“ vypadá ještě hůře.

Exploze bytu v domě v Ostravě-Hrabůvce.
Exploze bytu v Ostravě-Hrabůvce. Šlo o varnu drog? Prchal odsud muž v trenkách

Hasiči podle svého mluvčího Petra Kůdely budují v domě pažení z dřevěných hranolů ve dvou patrech – ať se tam mohou bezpečněji pohybovat. Objevuje se statik a policejní vyšetřovatelé nasazují při prozkoumávání ze vzduchu dron. Krizoví interventi mezitím pracují s obyvateli Provaznické 906. Většina je u svých příbuzných, jeden muž, dvě ženy i manželský pár v náhradním přístřeší, po prožitém šoku usínají před polednem.

„Hned nad ránem jsme pro potřebné v nedalekém Lowcost Hotelu zajistili ubytování, stravování i základní hygienické potřeby,“ říká Gabriela Gödelová, mluvčí Ostravy-Jihu. Představitelé radnice jsou trvale v kontaktu s krizovým štábem na místě výbuchu a nevylučují i další pomoc. Poškozený dům však není obecní, nýbrž družstva. S jeho předsedkyni se spojit nedaří. Podle dostupných zpráv je člověk ze zničeného bytu podnájemník.

Muž, který zákeřně a zcela bezdůvodně napadl v tramvaji důchodce, vyvázl s podmíněným trestem
Z dopravy v Ostravě. Mladík surově zbil seniora v tramvaji. Prý špatně seděl

„Teď je tam pyrotechnik!“ zastavují policisté dopoledne dopravu i v ulici Dvouletky. Kdepak pustit autobus. Čekat musejí všichni. Do okolí míří každopádně lovci senzací či zvědavci, sociální sítě se plní zprávami. „Přišla jsem se na katastrofu podívat, byla jsem i po výbuchu v Bohumíně,“ nechává se slyšet paní Anna z Mariánských Hor. Na hasiče v akci se musí mrknout i malý školák Dominik, táhne tam mámu a diví se cárům záclon ve větvích stromů…