Městský obvod sice tuto akci zakázal, na webových stránkách radikálů informujících o protestu však místo a termín zůstávají nezměněny. „Konání shromáždění i přes vydaný zákaz znamená porušení shromažďovacího zákona a je přestupkem," varovala mluvčí Úřadu městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Na radnici v minulých dnech přišly hned dvě žádosti o povolení shromáždění před budovou bývalého ředitelství OKD. Název obou setkání byl stejný: Protest proti rasismu a policejnímu násilí. Následovat měl pochod po Sokolské třídě směrem na Přívoz. Radnice akce nepovolila. Organizátoři první z nich ale souhlasili s přesunem k památníku v Komenského sadech.

Jak Deníku řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková, policisté budou situaci monitorovat a vyhodnocovat. V případě narušení pořádku zasáhnou.

Ostrava v minulých týdnech zažila hned dvě demonstrace, při kterých došlo ke střetům mezi policií a protestujícími. Stalo se tak v Ostravě-Přívoze a Ostravě-Zábřehu. Násilníci proti policistům použili lahve, popelnice a další předměty. Zatčeno a obviněno bylo několik lidí.

„Upozorňujeme občany, aby se vyhnuli místům, kde by mohlo dojít ke střetům a protiprávnímu jednání, a také teritoriím, kde probíhá zásah. Respektujte pokynů policistů," doporučila Holčáková, která svá slova adresovala zejména rodinám s dětmi. Při minulých akcí se totiž mezi přihlížejícími objevila i tato skupina obyvatel.