Objevili se již v několika městech Moravskoslezského kraje, mimo jiné v Ostravě, Karviné, Frýdku-Místku a Havířově. Někteří lidé je dokonce vyfotili, snímky jsme již minulý týden zveřejnili v Deníku, kde jsme před nepoctivci varovali.

Varuje před nimi i Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR. Podle její mluvčí Veroniky Cézové jde o jednoznačný podvod. „Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, ale ani žádná jiná organizace pomáhající lidem se sluchovým handicapem, žádnou takovou sbírku nepořádá,“ uvedla Cézová.

Jak Deníku potvrdila Eva Michalíková z moravskoslezské policie, na podvodníky se zaměřila i policie. „Policisté se případem zabývají a shromažďují veškeré informace a možné důkazní materiály,“ řekla Michalíková.

Lidé ukazují kartičky a nabízejí k prodeji drobné předměty. Podzim 2022.
Pozor, na ně: Podvodníci v Ostravě a okolí vybírají peníze pro neslyšící

Scénář podvodníků je vždy stejný. Na ulici zastaví člověka a beze slova mu předloží zalaminátovanou kartičkou. Na ní je uvedeno, že překladatel karty je neslyšící. Mlčky nabízejí upomínkový předmět za osmdesát korun. Výtěžek sbírky má přispět na rozvoj spolku neslyšících. Ve chvíli, kdy se s držiteli falešných kartiček snaží někdo domluvit znakovým jazykem, utečou.

To potvrzuje teorii, že jde o slyšící osoby. Peníze vybírají mladí lidé – muži i ženy. Hrozí jim obvinění z podvodu. „Pokud na někoho takového narazíte, doporučujeme přivolat policii,“ uzavřela Cézová s tím, že podvodníci se mohou objevit i na dalších místech republiky.