Zákulisní dění v Radvanicích a Bartovicích má už nějaký čas daleko od ideálu. Naposledy se tamní úřad dostal do řeči kvůli vyhrocené situaci na Trnkovci, kde hrozil vznik ubytoven, a nedlouho poté je zde další důvod k debatě. Zářijové číslo radničních novin má několik podob.

První týden si mohli lidé na webu radnice přečíst zářijové vydání tamních „RaBek“ s rozloučením odcházející starostky, do schránek jim však ve stejnou dobu přišla verze bez rozloučení. A ta brzy nahradila tu původní i na webových stránkách.

„Co to znamená? Souvisí to s volbami?“ ptají se lidé a právě kvůli volbám chtějí znát odpovědi.

Praděd, ráno 25. září 2018
Praděd pod sněhem. Vrchol Jeseníků zbělal jak uprostřed zimy, podívejte se!

Změna se týkala titulní strany, z níž zmizelo rozloučení odcházející starostky s výčtem věcí, které se v obci povedly a které nikoliv. Tato verze také byla podle zjištění Deníku odeslána do tiskárny. Avšak nevyšla. „Nechápu, proč slovo starostky nemohlo vyjít. Beru to jako zradu na mě i na občanech, kteří si zaslouží, abych se s nimi po osmi letech rozloučila a poděkovala jim. I těm, kteří mne nevolili. Považuji to za slušnost,“ řekla Deníku starostka Šárka Tekielová, jež stojí v čele redakční rady a také většinou komunikuje s tiskárnou.

ROZLOUČENÍ VYJDE

Tu ale tentokrát před vytištěním čísla kontaktoval místostarosta Aleš Boháč (stejně jako starostka člen Sdružení nezávislých kandidátů Radvanic a Bartovic, pozn. red.) a dal pokyn ke stažení materiálu.. „Náhled novin si místostarosta vyžádal. Sdělil, že článek neprošel redakční radou a má být nahrazen,“ potvrdil majitel tiskárny Repronis Jiří Němec, s nímž vedení radnice změny řeší.

„Rozloučit se více než tři měsíce před tím, než skončí, je více než zmatečné,“ reaguje Aleš Boháč, podle něhož nezměněné rozloučení starostky, které si zaslouží, vyjde až po volbách, jako tomu bylo třeba před osmi lety. Souhlasili s tím údajně radní i redakční rada.

„Starosta zastává svou funkci až do listopadu, nekončí volbami. Navíc s kandidaturou do města za jinou stranu a billboardem 50 metrů od naší radnice to takto před volbami zkrátka nejde,“ dodal Boháč, odkazujíc na kandidaturu starostky do zastupitelstva města.

NEDŮVĚRA

Informaci, že by se mělo číslo do tisku dostat později, ale nedostala. A tak na vlastní náklady nechala vytisknout leták s původní podobou titulní strany. Tomu, že by prostor k rozloučení dostala po volbách, totiž nevěří. „Když jsem přišla na setkání redakční rady pro říjnové číslo, právě končili. Divili se, že o změně termínu nevím,“ rozvádí obavy Tekielová.

Velkou debatu rozvířil také příspěvek starostky na jejím profilu na sociálních sítích. Zatímco redaktorka RaB novin a redakční rada ji rozporují, ostravští politici jí vyjadřují podporu.

Profesionální hasiči z Ostravy-Zábřehu zasahovali dnes brzy ráno v Ostravě-Vítkovicích u nehody tramvaje a osobního automobilu Ford Mondeo.
Při srážce tramvaje s osobním autem se jeden člověk těžce zranil
Beskydská Lysá hora.
Na Lysé mrzlo a sněžilo