Na svůj tréninkový a dosud nejdelší běh v životě vyrazil  přesně o čtyřiadvacet hodin dříve. Kromě běžeckých bot, ponožek, kraťas a telefonu v pouzdře neměl nic. „Bez trika běhám normálně. V noci jsem se ale oblékl,“ popisoval.

Nerozhodila ho ani skutečnost, že ho v počátcích běhu okradli! Dal si totiž ke stromu balení šesti lahví vody a kofolu, a než absolvoval další kolo, vše bylo pryč. „Od lidí, kteří mě podpořili, jsem nakonec získal pití dostatek. Nešetři jsem,“ líčil.

Svatomartinské hody, Masarykovo náměstí v Ostravě. Ilustrační foto.
Cimbálovka na svatého Martina zahrála v centru Ostravy baníkovskou hymnu

Zastavoval prý jen na zapsání dalšího kola a občerstvení. „Dával jsem si kuřecí bujón, tyčinky, sušené meruňky, párky…“ upřesnil s tím, že nepočítal kolikrát jídla a pití spotřeboval. Ani, kolikrát si byl za čtyřiadvacet hodin na trati „odskočit“.

I ve dne záludné terénní úseky překonával vytrvalec ve tmě díky dvěma svítilnám. Většinu času také nezůstával sám, na okruzích ho doprovázeli přátelé z maratonské a ultramaratonské komunity, rekreační běžci a ve dne řada fanoušků.

Bělský les se totiž stal včera i svátkem běhu, dějištěm III. ročníku krosového závodu Starobělské Lurdy, do něhož se přihlásilo 1300 účastníků. Kováčeka nevyjímaje, pořadatelé mu v jednom kole dali čip a závod zvládl pod devatenáct minut.

O víkendu se uskutečnil výlov největšího rybníka v Moravskoslezském kraji Bezruč. Událost je každoročně vyhledávanou podívanou.
Bezruč vydal metráky ryb, rybáři ale spokojeni nejsou

A ještě ve dvaačtyřicátém okruhu sršel vytrvalec energií, vtipem a navrhl, že by se v příštím roce měla v termínu Starobělských Lurd pořádat regulérní „čtyřiadvacetihodinovka“ či jiný utrazávod. Jeho mínění podpořilo více přítomných běžců.

Kováčekovi pak vyšly síly i na závěrečný sprint na 134. kilometru a za bouřlivého aplausu udělal na cílové čáře kotrmelec. Výkon sice není kvůli neúčasti rozhodčího nikde oficiálně zapsán, avšak jemu to nevadí. „Čekají mne delší běhy,“ dodal.

NAHOŘE BEZ je poznávacím znamením ultraběžce Stanislava Kováčeka z Maraton Klubu Seitl Ostrava, který hodlá kroužit 24 hodin po Bělském lese.
Ultramaratonec z Ostravy plánuje sólo běh 24 hodin Bělským lesem. Polonahý!