Výjezd speciálního odřadu USAR z Ostravy na jižní Moravu umožnila poměrně klidná situace se zásahy kvůli nepříznivému počasí v Moravskoslezském kraji. Od čtvrtečních 20 hodin do pátečních (dnešních) 6 hodin rána mají jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů na území Moravskoslezského kraji na kontě devět desítek výjezdů kvůli nepříznivému počasí.

"Jedná se hlavně na čerpání vody a odstraňování popadaných stromů. Nejvíce výjezdů – po třech desítkách – bylo v okresech Karviná a Frýdek-Místek. Nemáme informace, že by byl v souvislosti s těmito událostmi byla zraněna nějaká osoba," uvedl ráno k mluvčí hašičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Zdroj: Youtube

"Ostravský tým USAR, který tvoří 30 profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), s nimi dva psovodi ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín se speciálně cvičenými psy na vyyhledávání osob a 11 vozidel, vyjel v noci na pátek 25. června 2021 na jižní Moravu na pomoc zpustošeným obcím. Jeho cílem je vyhledávat zavalené osoby v oblasti, kudy prošlo tornádo, také zajišťovat statiku narušených objektů. Základnu má v Podivíně (okres Břeclav), stejně jako další jednotky HZS ČR a týmy z dalších složek IZS," doplnil k odjezdu mluvčí Kůdela.

Zkáza po tornádu.
ON-LINE: Dvě z obětí tornáda na jihu Moravy? Muž z Valašska a Slovenka

Na místě hasiči již plní úkoly, které jim zadávají a koordinují kolegové z HZS Jihomoravského kraje. Od třetí hodiny ranní již stačili zvládnout průzkum v obci Hrušky, teď pokračují v průzkumu na území Moravské Nové Vsi.

„Pozitivní je, že se v žádné z postižených obcí, i v těch, kde jsme dosud nebyli, nepohřešuje ani jedna osoba, není hlášen nikdo zavalený,“ uvedl velitel USAR odřadu HZS MSK plk. Ing. Jiří Němčík.

"Moravskoslezští hasiči budou pokračovat v průzkumu i v ostatních poškozených lokalitách. Pokud se potvrdí informace o tom, že v postižených obcích není potřeba vyhledávat a zachraňovat žádnou osobu, mohou se zaměřit na zajišťování statiky narušených objektů a jiné zabezpečovací činnosti," doplnil jeho slova Kůdela.

Následky ničivého tornáda ve Vratimově, srpen 2010.
OBRAZEM: Ve Vratimově před více než deseti lety tornádo trhalo střechy

"Byl aktivován USAR (Urban Search And Rescue) odřad Hasičský záchranný sbor ČR. Dislokován je u nás a u HZS Praha - z obou částí nyní míří specializované skupiny na žádost HZS Jihomoravského kraje na Hodonínsko, kde budou pomáhat například s vyhledáváním osob v sutinách. Do speciální výbavy týmu patří například bioradar, geofon či štěrbinová kamera," komentovali odjezd moravskoslezští hasiči na sociálních sítích.

Střední USAR odřad hasičů Moravskoslezského kraje je podobně jako pražský tým připravován nepřetržitě od roku 2008 (v roce 2010 proběhla první klasifikace týmu ze strany UN-INSARAG s pětiletou platností) pro vyhledávání a záchranu osob a další související činnost v zástavbách ze staticky narušených budov, například po zemětřesení, výbuchu či závalu.

Tornádo na Hodonínsku
VIDEO: Mrtví a zranění lidé, zničené domy. Jižní Moravou se přehnalo tornádo

„Je vybaven nejmodernější vyhledávací a záchranářskou technikou, mezi něž patří zejména přístroje na vyhledávání zavalených osob (echolokátor, bioradar, štěrbinové kamery), technické prostředky pro vnikání do nepřístupných prostor či stabilizaci narušených stavebních konstrukcí, které si poradí s kovy, zdivem vč. betonu (vrtačky, sbíječky, speciální pily, hydraulické vyprošťovací nářadí apod.) či prostředky pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou. Součástí týmu jsou také speciálně cvičení a certifikovaní psi pro sutinové vyhledávání,“ uvedl již dříve pro Deník ředitel HZS MSK brig. gen. Vladimír Vlček - VÍCE ZDE.

Výcvik hasičů při výkopech.
Profesionální hasiči z Ostravy trénovali zajišťování výkopů a studní

Do Česka dorazily ve čtvrtek večer další silné bouřky doprovázené krupobitím. Právě kroupy, které na některých místech dostahovaly neobvyklých rozměrů, napáchaly na mnoha místech značné škody. Ničily zaparkovaná auta a poškodily také například zámek ve Valticích. Na Hodonínsku napáchal škody ničivý větrný vír. Podle hasičů jsou na místě oběti, zraněno bylo nejméně 150 lidí, sedm obcí bylo těžce zasaženo, pod troskami domů navíc mohou být lidé - VÍCE ZDE